
Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya’nın ekonomik büyüme tahminlerini hem bu yıl hem de gelecek yıl için düşürdü. Almanya’nın önemli ekonomi kuruluşlarından biri olan Ifo, ülkenin 2019 yılı sonu için %0,6 olan büyüme tahminini %0,5’e indirdi. Kuruluş analistleri %1,7 olan 2020 yılı tahminlerini ise %1,2’ye aşağı yönde revize etti.
Münih merkezli ekonomik düşünce kuruluşu olan Ifo, sanayi sektöründeki zayıflamanın etkisiyle Almanya için gayrisafi yurt içi hasıla büyüme tahminlerini düşürdü.Bu yıl için öngörülen tahmin %0,5 olarak açıklandı. Daha önceki raporda %0,6 olarak kaydedilen tahminin düşürülmesinde artan küresel belirsizlik ve ekonomideki zayıflığın iş gücü piyasalarını etkilemesinin de payı olduğu aktarıldı. Yapılan açıklamada daha önce %4,9 olan işsizlik oranı tahmini %5’e yükseltildi. 45 milyon 274 bin olarak öngörülen istihdam tahmini ise 45 milyon 237 bine çekildi.
2020 yılında ise bu rakamın 23,1 milyar Euro’ya, 2021 yılında ise 18,6 milyar Euro’ya gerileceği öngörüldü. Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, sanayi sektöründeki zayıflığın tıpkı bir petrol sızıntısı gibi diğer sektörlere yayıldığını ve son verilerin teknik olarak resesyonu gösterdiğini yorumladı.
Almanya ekonomisinin resesyon riski altında olduğunu dile getiren Wollmershaeuser, “Bu ekonomik gerileme, onlarca yıldır büyüyen küresel ekonomik düzeni sorgulayan bir dizi siyasi olay tarafından tetiklendi.” ifadesine yer verdi.
2019 ikinci çeyreğinde %0,1 oranında daralma gösteren Almanya ekonomisinin, üçüncü çeyrekte de aynı oranda küçüleceği tahmin ediliyor.Almanya Federal İstatistik Ofisi, Ağustos ayında tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda %1,4 oranında yükseldiğini açıkladı. Söz konusu oran Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi için öngördüğü %2 hedefini karşılamadı. Ülke ekonomisi geçtiğimiz yıl %1,4 oranında büyüme sağlarken; Brexit meselesi, ticaret savaşları ve küresel ekonomideki zayıflığın ihracatı etkilemesi ile 2019 sonunda %0,5 oranında büyüyeceği düşünülüyor.
Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Joerg Kukies geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada resesyon endişelere rağmen ülkenin harcamaları artırmayacağını söyledi. Bakan Yardımcısı, ülke ekonomisinin sağlığı açısından alınan mali önlemlerin iç talep üzerinde olumlu karşılığının alındığını aktardı.