Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Hindistan Büyük Asya Pasifik Ticaret Anlaşmasına Katılmaya Hayır Dedi

Hindistan, Asya Pasifik ticaret anlaşmasına katılmama kararını açıkladı. Detaylar haberimizde;
Hindistan Büyük Asya Pasifik Ticaret Anlaşmasına Katılmaya Hayır Dedi
Yorum

Hindistan, Pazartesi günü bölgenin en iyi ekonomilerini içeren büyük bir ticaret bloğu oluşturacak ve dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık üçte birini kapsayacak Asya Pasifik ticaret anlaşmasına katılmayı reddetti.

Müzakereleri 2013’ten bu yana devam eden ve 10 Güneydoğu Asya ülkesi ile 6 büyük ticaret ortağı arasında yapılan anlaşmaya dair en büyük çıkmazlardan biri Hindistan’ın pazarlarını açma konusundaki isteksizliği olmuştu. Zaten uzmanlar da Hindistan’ın uyumlu davranması durumunda Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık anlaşmasının tamamlanabileceğini söylemişlerdi.

Hindistan RCEP Anlaşmasına Katılmama Kararını Diğer Üyelere İletti

Hindistan RCEP Anlaşmasına Katılmama Kararını Diğer Üyelere İlettiHindistan Dışişleri Bakanlığı’nda Doğu Asya ilişkilerinden sorumlu diplomat Vijay Thakur Singh, Hindistan’ın RCEP anlaşmasına katılmama konusundaki kararını diğer ülkelere ilettiğini bildirdi.

Singh, 35. ASEAN Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Bangkok’ta gazetecilere verdiği demeçte; “Bu, hem küresel durum hakkındaki değerlendirmemizi hem de anlaşmanın adalet ve dengesiyle ilgili değerlendirmemizi yansıtıyor” dedi.

Hindistan’ın çekirdek çıkar meseleleri olduğunu ve bunların çözülmeden kaldığını anlatan Vijay Thakur Singh şöyle devam etti: “Verilen koşullarda, anlaşmaya katılmamanın Hindistan için doğru karar olduğuna inanıyoruz. Bu bölgeyle olan ticaret, yatırım ve insandan insana ilişkilerimizi sürdürmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Çözümlenemeyen temel çıkar meseleleri hakkında detaylı bilgi vermese de katılan ülkelerin bunların farkında olduklarını ekledi. İlaveten, Hindistan’ın daha sonraki bir tarihte ticaret anlaşmasına katılmayı düşünüp düşünmeyeceği hakkında da konuşmadı.

Eurasia Group analistleri Pazartesi günkü gelişmeler üzerine, Çin’den gelen önemli tavizlere ve koruma önlemlerine rağmen Hindistan’ın Çin ithalatındaki potansiyel artış konusunda endişeli olduğunu belirtti. Sonuçta Hindistan zaten zorlu bir ekonomik çevre ile karşı karşıya. Büyüme yavaşlıyor, üretim dahil sektörlerinin birçoğu mücadele ediyor ve yeni katılımcıları iş gücüne dahil etmekte zorlanıyor.

Hindistan’ın Asya Pasifik Ticaret Anlaşmasına Katılmaması Ne Anlama Geliyor?

Hindistan’ın Asya Pasifik Ticaret Anlaşmasına Katılmaması Ne Anlama Geliyor?Tayland, Asya Pasifik anlaşmasının 2020’de imzalanacağını söylese de RCEP anlaşması metninin imzalanmadan önce incelenmesi gerekiyor. Analistlerse devam eden ABD-Çin ticaret savaşı, artan Amerikan korumacılığı ve küresel ekonomik yavaşlamanın müzakerelere hız kazandırdığını söylüyor.

Oxford Economics’ten Priyanka Kishore de Hindistan Pazartesi günü kararını açıklamadan önce; “Ticaret sürtüşmeleri hala küresel hikayeye egemen oluyorken, Asya’nın içeriye bakması ve büyümeyi sürdürmek ve ilerletmek için bölgesel entegrasyonu güçlendirmesi gerekiyor” demişti. Bölgedeki malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının ASEAN’ın küresel ticaretteki merkeziyetini korumasına yardımcı olacağını açıklamıştı.

Bunun yenilenen ekonomik fırsatlara yol açacağını, yurt içi iş yaratımını destekleyeceğini ve ülkelerin uzun vadede güçlü bir büyümeyi sürdürmelerine yardımcı olacağını anlatan Kishore, RCEP’in bir parçası olmanın Hindistan’ın küresel tedarik zincirlerine daha iyi entegre olmasına yardım edeceğini de vurgulamıştı.

Başka analistler de Hindistan’ın eksikliğinin kazançları zayıflatacağını ve özellikle de kısa vadede anlaşmanın ekonomik faydalarını sınırlayacağını dile getirdi.

Hindistan’ın Bölgedeki İlişkileri

Hindistan’ın Bölgedeki İlişkileriHindistan Başbakanı Narendra Modi, Tayland’da Japonya, Vietnam ve Avustralya gibi ülkelerle bir dizi ikili toplantı yaptı. Ayrıca, ASEAN ile Hindistan arasındaki ticaret anlaşmasını gözden geçirme kararını memnuniyetle karşıladı.

Eurasia Group analistleri Hindistan’ın şimdi ASEAN, Japonya ve diğerleriyle ilişkilerine verdiği zararı hafifletmeye çalışacağını, ABD ve AB ile ticaret görüşmelerinde ilerleme konusunda olumlu işaretler vermeye çabalayacağını ve ASEAN ile serbest ticaret anlaşmasını geliştirme çabalarını hızlandıracağını öngördü.

Kishore, diğer üye ülkeler devam ederse ve Yeni Delhi ‘nin katılımı olmadan anlaşmayı imzalarlarsa, Hindistan’ın daha sonraki bir tarihte RCEP anlaşmasına katılma olasılığını koruyacağını aktardı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu