
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki BM Ofisi’nde Uyuşturucu Maddeler Komisyonunun 63’üncü oturumu başladı. 5 gün sürecek oturumun ilk günü gerçekleşti. Tüm dünyanın ortak sorunu olan ve her geçen gün sayısı artan uyuşturucu bağımlığı hakkında tüyler ürperten bilgiler paylaşıldı.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, uyuşturucunun ve sentetik madde bağımlılığının tüm dünyada toplumları olumsuz etkileyen, ciddi bir sorun olduğunu ifade etti.
Waly, dünya genelinde her yıl yarım milyondan fazla kişinin uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.Yapılan araştırmalar neticesinde dünyada 30 milyondan fazla uyuşturucu bağımlısı bulunuyor. Bu sorunu yaşayanlar arasında yapılan incelemede, sadece yedi kişiden bir tanesinin tedavi olma imkanı bulduğu ortaya çıktı.
Tedaviye erişimin en önemli kısım olduğunu söyleyen Waly, başta gençler ve kadınlar olmak üzere uyuşturucu kullanan insanların birçok ciddi rahatsızlık yaşadığını dile getirdi.
1 milyondan fazla ailenin yasa dışı yollarla afyon ve kokainin ham maddesi olan koka bitkisini yetiştirdiğini söyleyen UNODC Başkanı, bir diğer önemli zararından bahsetti. Bu kişilerin kontroller sırasında birçok polisi öldürdüğünü ve emniyet güçlerine zarar verdiğini aktardı.
UNODC tarafından hazırlanan rapora göre opioid adı verilen sentetik madde kullanımının 35 milyondan 53 milyona çıktığı biliniyor. Uyuşturucuyla mücadelede üye ülkelere sundukları destek ve olanaklar hakkında konuşan Waly, küresel boyutta uyuşturucuyla mücadeleye öncülük ettiklerini belirtti.