
Tüm dünyayı sarsan pandemi, ülkelerin ekonomilerinde derin yaralar açmaya devam ediyor. Çoğu ülke rekor düşük GSYİH verileri açıklarken, endişe verici tahminlerden bir tanesi de Güney Kore için geldi.
Reuters tarafından yapılan bir ankette, Güney Kore ekonomisinin ikinci çeyrekte 20 yıldan uzun süredir en büyük daralmasını yaşadığı öngörüldü.
Nedeni ise koronavirüs krizinin tüketici harcamalarını, işgücü piyasasını ve ihracat için küresel talebi vurmuş olmasıydı.
19 ekonomist tarafından yapılan ankette, Asya’nın dördüncü en büyük ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde bir yıl önceye kıyasla ortalama yüzde 2 küçülmesinin beklendiği belirtildi.South Korea GDP poised for sharpest contraction in over 20 years in second quarter: Reuters poll https://t.co/mKIfzYTW47 pic.twitter.com/ZTS9doY6dG
— Reuters (@Reuters) July 21, 2020
Bu da Güney Kore’nin 1998 krizinden bu yana en keskin daralması anlamına geldi. Güney Kore ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde ise önceki dönemde yüzde 1,3 arttıktan sonra yüzde 1,3 oranında azaldı.
Bu, 2008’in son çeyreğinden bu yana görülen en keskin düşüş oldu. Yıllık bazda ise GSYİH yukarı yönlü revize edilerek yüzde 1,4 genişleme gösterdi. Öte yandan Reuters anketi çeyreklik bazda, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) ikinci çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış olarak %2,3 oranında küçüldüğünü tahmin etti.
Hana Financial Investment ekonomisti Chun Kyu-yeon, virüsün Mart ve Nisan aylarında yayılmasının ihracata dayalı ekonomiyi zorladığını çünkü büyük ticaret ortaklarının kısıtlamalar getirdiğini söyledi.
“Tüketim, iş piyasası üzerindeki etkisi nedeniyle kaçınılmaz olarak yavaşlarken, gelişmiş ekonomilerden gelen zayıf talep de ihracatı büyük oranda aşağıya çekti” dedi.
22 ekonomistten oluşan ayrı bir Reuters anketi, tam yıl GSYİH’sinin yüzde 0,4 oranında küçüleceğini ve bunun 1998’den bu yana en büyük düşüş olacağını öngördü.
Kore Merkez Bankası ise 2020 için büyüme tahminlerini yüzde 0,2 oranında düşürmüştü. Bununla birlikte Kore MB Başkanı, Perşembe günü yaptığı açıklamada aşağı yönlü revizyonların kaçınılmaz olacağını dile getirdi. Uluslararası Para Fonu da Güney Kore ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 daralmasını beklediğini kaydetti.