2010 yılında dünyanın yeni petrol üreticisi olarak manşetlerde yer eden Gana, ekonomisindeki % 8.3’lük yükselişle en hızlı büyüyen ülkeler arasına girdi. Yıllar önce 1 milyar varillik rezerviyle petrol üreticisi ülkeler arasına dahil olan Gana ekonomisindeki gelişmenin en önemli nedeni ise bulunan petrol kaynakları oldu.
Zaten Gana Devlet Başkanı Nana Addo Dankwa Akufo-Addo da daha önce yaptığı bir açıklamada ekonomideki 8.3’lük büyümeye dikkat çekerek rakamın 6.8’lik tahminlerin üzerine çıktığını belirtmişti.
Ayrıca Akufo-Addo, Gana ekonomisinin büyüme oranının 2 yıl önce % 3.6 olduğunu vurgulayarak, eldeki verilerin yükselişi açıkça gösterdiğini dile getirmişti.İlaveten söz konusu rakam, bu yıl Ocak ayında Dünya Bankası tarafından yayımlanan Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’ndaki % 3.2’lik oranın da çok üzerindeydi.
Fakat Economist Intelligence Unit’in Gana analisti Philip Walker; ortadaki etkileyici rakamlara rağmen Gana ekonomisinin petrol dışı segmenti hakkında “iyi bir büyüme düzeyi ama muhteşem değil” yorumunda bulundu.
Diğer taraftan; OEC’e göre Gana’nın 2016 yılındaki en çok ihracat yapan ürünü % 42 ile altın, % 18’le kakao ve % 9.1’lik oranla ham petrol olmuştu.Ülkenin ekonomisindeki iyileşmede, 2016 yılında göreve gelen Akufo-Addo’nun izlediği politikalar da etkiliydi. Çünkü Akufo-Addo, kurumlar vergisinde ve yolsuzlukla mücadelede yaptığı değişikliklerle ekonomiyi güçlendirmeye çalışmıştı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Control Risks baş danışmanı Imad Mesdoua, Gana’nın petrol patlaması yaşamak üzere olduğunu belirterek “bu durum, petrol fiyatlarının yükselmesine, üretimin artmasına ve önümüzdeki 6 ay içinde ülkenin yeni anlaşmalara imza atmasına neden olacaktır” dedi.
Ayrıca Mesdoua, Akufo-Addo’nun ekonomiyi çeşitlendirme ve politika yapımını modernize etme çabası içerisinde olduğunu belirtti.Lakin Gana gelecek vadeden büyüme beklentilerine rağmen orta gelirli bir ülke olmaya devam ediyor. Uluslararası Para Fonu’na göre Gana’nun geçen sene kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılası, ortalama rakam olan 4.960 doların altındaydı.
Tüm bunlara ek olarak Gana; kamu borçlarıyla mücadele etmek ve enflasyonu düşürmek amacıyla yapılan 918 milyon dolarlık IMF yardım programının da son yılında.
Konuyla ilgili olarak; Gana Devlet Başkanı’nın 2017’de Fransa Başkanı Macron ile birlikte verdiği basın toplantısındaki sözlerini de kısaca hatırlayalım.Çünkü Akufo-Addo Afrikalıların Batı bağımlılığı zihniyetinden uzaklaşması gerektiğini söyleyerek, eşit ticaret fırsatlarının aranması gerektiğini vurgulamıştı. Fransa ile olan ilişkilerin yardım değil, ticaret ve yatırım ortaklığı niteliğiyle algılanması gerektiğini belirtmişti.
Ve açıklamaları tartışma yaratmıştı. Neticede; Gana petrol rezervleri sayesinde büyüme oranını arttıran bir ülke ve yükselişiyle dikkat çekiyor. Ancak tüm dünya tarafından kakao üreticisi olarak tanınıyor.
Keza Gana ile komşusu olan Fildişi Sahili Cumhuriyeti’nin dünyadaki kakao ihtiyacının % 60’ını tedarik ettiği düşünülünce bu gayet normal görünüyor.World Cocoa Foundation’dan Gana direktörü Vincent Manu da ürünün ülkenin tarımsal gayri safi hasılasının % 25 – 30’unu oluşturduğunu, döviz arbitrajının da % 28 – 30’una tekabül ettiğini belirtmişti. İlave olarak; yaptığı açıklamada endüstrinin kentleşme yüzünden tehlike altında olduğunu söyledi.
Ayrıca iklim değişikliğinin de kakao üretimini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Zaten geçtiğimiz günlerde yapılan tahminlere göre, Gana’daki kakao üretimi bu yıl beklentileri karşılayamayacak. Buna göre; 850 bin ton olarak belirlenen tahmini rakam 700 bin ton civarlarına düşecek.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.