
Küresel salgının en fazla vurduğu ABD’de şimdiye kadar 2 milyonun üzerinde vaka ve 113 bin 129 can kaybı kaydedildi. Felaketin merkez üssü olmaktan aylardır kurtulamayan ülke, ekonomik açıdan da tarihinin en zor sınavını veriyor.
Pandeminin şuanki seyri ve ikinci dalga endişeleri, daha fazla karamsarlığı destekliyor. Ülkede en fazla vakanın görüldüğü New York’ta dahi vaka artış hızında düşüş olduğu gerekçesiyle normalleşme adımları atıldı. Çünkü uzun yılların en sert daralmasının yaşanacağına ilişkin korkular iyice arttı.
Son dönemlerde iş gücü piyasası gibi bazı alanlardan gelen iyileşme sinyalleri, bazı uzmanları olumlu yorumlar yapmaya itse de korkutucu yorumlar gelmeye devam etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin GSYİH’de kaydettiği yıllık küçülmenin Mayıs’ta biraz daha iyi geldiğini öne sürdü. Açıklamada şu ifadeler yer aldı;
Değerlendirmesinde ABD ekonomisini ele alan kuruluş, Mayıs ayında %15 civarında gerileyen yıllık sanayi üretimine de değindi.

Mayıs’ta Fitch’e göre daha iyimser gelen ABD ekonomik verileri, yeniden başlatılan ekonomik faaliyetlerin sonuç verdiğinin bir göstergesi olabilirdi. Direktör Maxime Darmet, 2020’nin ikinci çeyreği için beklentisinin yıllık yaklaşık %10,5 daralma olduğunu ifade etti.
Pandemi en güçlü ekonomiye sahip ABD’yi büyük yıkıma uğratırken, yarın FED’in gerçekleştireceği FOMC toplantısında hangi yolun izleneceği merak uyandırıyor. Piyasaların beklentisi faiz oranlarının %0,25’te sabit bırakılacağına işaret ediyor.
FED Başkanı Jerome Powell’ın toplantının ardından yapacağı basın toplantısında önemli konulara ışık tutması bekleniyor. Pandemi dolayısıyla bankanın para politikasına ilişkin kararı her zamankinden daha fazla kritik önem taşıyor.
Beklentiler, Cuma günü büyük şaşkınlığa neden olan istihdam verilerinin bu rakamlarla uyumlu bir yol izleneceğini söylüyor. Aynı zamanda bankanın ekonomik toparlanmayı kolaylaştıracak şekilde hareket etmesi daha baskın tahminler arasında yer alıyor.