
Amerika Birleşik Devletleri’de 25 Mayıs’ta öldürülen siyahi George Floyd, ülkede ırkçılık karşıtı protestoların başlamasına sebep olmuştu. Önce olayın meydana geldiği kent olan Minneapolis’te başlayan gösteriler ardından onlarca şehre yayıldı. Hatta başka ülkelerden destek yürüyüşleri geldi.
Koronavirüs salgınına 132 bin kurban veren ABD ekonomisi zaten getirilen kısıtlamalar nedeniyle bir hayli sarsılmış durumda. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, ırkçılık davranışlarının ekonomide oluşturduğu zarara değindi.
FED’in ilk siyahi başkanı Bostic, ırkçılığın Amerika’nın ekonomik potansiyelini kısıtladığını söyledi.Raphael Bostic, the Fed’s first Black president, has made economic resilience a focus at the central bank, which is changing how it talks about racial and economic inequality https://t.co/Vz3xBrkjkS
— The Wall Street Journal (@WSJ) July 6, 2020
Ülkede ırksal eşitsizlik nedeniyle siyahilerin eğitim ve ekonomi gibi temel alanlarda fırsat yoksunluğu yaşadığını söyleyen Bostic, bu tablonun ABD ekonomisine bir boyunduruk olarak geri döndüğünü aktardı. Haksız ve yıkıcı uygulamaların sona ermesinin ekonomi açısından bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.
FED’in ırkçılığa karşı durmayı ve fırsat eşitliğini çeşitli yollardan teşvik edeceğini söyleyen Bostic, istihdam ve ekonominin tam potansiyelinin kullanılması ve yeni bir yapının oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu arada ABD’de küçük işletmelere 521,4 milyar dolarlık finans desteği sağlandı.Elde edilen bilgiye göre ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Küçük İşletmeler İdaresi, Maaş Koruma Programı kapsamında 4,9 milyon kredi başvurusuna onay verdi. 30 Haziran itibarıyla söz konusu kredilerin miktarı 521,4 milyar doları bulurken, küçük işletmelerin %84’ü desteklendi. Pandemi döneminde 51,1 milyon işçiye finans desteği sağlandı.
En fazla kredi verilen sektörlerin başında 67,3 milyar dolarla sağlık hizmetleri ve sosyal yardım yer aldı. Onu 66,4 milyar dolarla profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetler, 64,5 milyar dolarla inşaat, 54 milyar dolarla imalat, 42 milyar dolarla konaklama ve yiyecek, 40,3 milyar dolarla da perakende ticaret izledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Mart ayının sonunda 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketini onaylamıştı. Bu miktar ülke tarihinin en yüksek teşvik paketi olarak kayıtlara geçerken, pandemide finansal açıdan en çok etkilenen ve ayakta kalmada güçlük çeken şirketlerin korunması amacıyla devreye konulmuştu.