
2017 yılının en iyi otomobil markalarından sonra, şimdi sizlere bulunduğumuz yılın seçilen en iyi aile arabalarını vereceğiz. Oluşturulan listelede otomobiller seçilebilmek için normal olarak bir takım alanlarda en iyisi olmak zorundadır. Yapılan anketler doğrultusunda aracın cinsi ve fiyatı gibi kriterlerde seçimler yapılmaktadır.
Şu da var; fiyatının uygun oluşu o aracın seçileceği anlamına da gelmiyor. Sunduğu özellik ve performanslar da puanlara etki etmektedir. Bu yüzden otomobillerin yakıt ekonomisi, konfor ve sorunsuzluk yüzdeleri yüksek olmalıdır. Seçilen otomobillerin bir kısmı C Segmenti bir kısmı da orta sınıfın arabalarıdır. Sunacaklarımızın içerisinde “Car of The Year” hakkına sahip olanlar da var. Ancak yılın otomobili seçilmiş olması birinci veya ikinci olacağı anlamına gelmiyor.
10 Renault Megane DCI
Renault, 2016 yılında Megane’nin 4. neslini yollara çıkarmıştı. Duruş tarzı Fransız firmanın yeni yüzünü taşıyordu. Etkileyici bir kasa yapısı ile çıkış yapan Megane, sanırız dünyada baya ilgi görmüş. Ekipman olarak farklı donanımlara sahip olan otomobil tercih listesinde onuncu sırayı almış.
Megane’nin en çok memnun kalınan tarafı motor ve yakıt ekonomisi olmuş. Artı olarak CO2 emisyon değerlerinde de çıkardığı güzel sonuçlardan dolayı, en iyi ilk 10 sıralamasında yer bulmasını sağlamış.
9 Audi A3 2.0 TDI
Audi’nin küçük sınıf aracı A3, sportback yapısıyla yıllardır tercih edilen bir otomobil. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ekonomik sınıfta tüketiciler, A3’den yana memnun kalmışlar. Özellikle bu aracın 2.0L TDI dizel yakıtlı versiyonun daha avantajı olduğu söylenmiş.
Avantaj kısmında söylenen, 1.6L‘ye göre fiyatlarının daha orantılı olmasıymış. Özellikle uzun yol ve motor ömrü isteyen insanlar A3’ün yüksek hacimli dizel motorunun tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
8 Skoda Superb TDI
En iyi aile arabaları listemizin sekizinci sırasında olan Superb‘in, 2.0L TDI 150 hp versiyonun avantajı üzerinde durulmuş. Geniş alanlara ve yüksek donanımlara sahip olan orta segment temsilcisinin fiyat, performans ve yenilikçi kasa yapısından dolayı tercih sebebi olmuş.
Ülkemizde de sevilen Superb, Passat’ın yüksek fiyatlarından kaçanlar için bence güzel bir seçim. 2.0L dizel ünitesinin yakıtı ve performans değerleri de oldukça iyi.
7 Fiat Egea 1.6 Multijet
Fiat’ın en büyük rakiplerine karşı çıkardığı C Segment aracı Egea‘da en çok tercih edilen arabalar kategorisine alınmış. Barındırdığı güçlü 120 hp‘lik dizel motorun performansının ve yakıt sarfiyatının oldukça iyi olduğu yönünde yazılmış. Baktığımızda genel rakipleri Megane, Corolla ve Focus‘dur.
Egea’nın en başlarda belli kronik sorunları vardı. Zaten gerçekleşen testlerde rüzgar alması ve bazı malzemelerde ucuza kaçılmasından dolayı anca 3 yıldız alabilmişti. Sanırım Egea’nın büyük avantajı fiyatı olmuş.
6 Infiniti Q30 1.5d
Nissan’nın Amerika ve Avrupa yüzü arabası Infiniti, sahnelere yeni çıkan Q30‘u ile listeye giriyor. Q30’un çekici karoser yapısının altında C Segmente göre taşıdığı rozet diğerlerine göre biraz daha farklı. Standart donanımları yüksek ve emniyet açısından göz doldurucu.
Infiniti Q30 daha yüksek derecelerde listeye girebilirdi ancak 1.5L dizel motorunun performans açısından biraz vasat olduğu söylenmiş. Rakiplerinin tatminkar beygir güçlerine karşı Q30’un performans değerleri biraz düşük. Tabi motor kısmında eksi puanlar alsa da başka taraflarda göstermiş olduğu çıkışları en iyi aile otomobili listesinin 6. sırasına yerleştirmiş.
5 VW Golf 1.0 TSI
Golf, sınıfında 5 kapılı hatchback tarzında kendini MK1‘den beri kanıtlamış bir aile otomobilidir. Ülkemizde bi hayli yüksek fiyatına ve şikayetlere rağmen satış yüzdesi olarak başarılı diyebiliriz. Dönelim Golf‘ün bu listeye nasıl girebildiğine!
Son zamanlarda motor ünitelerinde radikal değişime giren VW, 1.5L yaptığı dizel ve benzinli ünitelerin yanına çok daha düşük hacimde olan 1.0 TSI‘yı geliştirmişti. Vergi ve yakıt bakımından dizel mantığında çalışması ve turbo desteği ile alınan performans değerleri liste girişi için Golf’e bilet olmuş diyebiliriz.
4 TOYOTA Prius 1.8 VVT-I
Toyota ilk Prius’u çıkardığı zaman aslında kimse idrak edememişti. Çoğu insan aslında bu konuda haklıydı. Yeni bir teknoloji ve bilinmedik bir motor ünitesi! Şimdiki durumuna baktığımızda küresel piyasada nerdeyse rakipsiz bir hale geldi. Hibridin sağladığı performans ve yakıt değerleri, ekonomi yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan.
Türkiye için konuşacak olursak; özellikle her modelinde hibride geçen Toyota için yenilenen vergilendirme sistemi oldukça faydalı olmuştu. Konforlu ve geniş aile otomobili olan Prius, yapılan oylamada, mantığında devreye girmesi ile listenin 4. sırasına yerleşmiş.
3 Seat Leon 1.0 TSI
Leon’un neden Golf 1.0L‘den daha yüksek puan aldığını merak ediyorsanız gayet basit. Genel olarak şekil yönünden farklı olsalarda, üretim alanı, motor ve pazarları birbirlerine oldukça yakın. Her iki modelde markalarının C hatchback tarafını temsil ediyor. Leon’da aynı şekilde küçük hacimli motorun avantajları ile çıkış yapmış.
VW Golf ile motor açısından aynı olsa da Leon fiyatı ile arayı açıyor. Bizdeki değişik sınıflandırma ve donanım fazlalığı nedeniyle taban ve tavan fiyatlar arasında uçurum farklar oluyor. Leon’un da üst paketlere doğru fiyatları artış gösterse de gördüğümüz gibi insanlar iyi bir aile otomobili olarak görmüş.
2 Toyota Auris Hibrid
Toyota, Prius’da anlattığımız gibi tüm sınıflarda dizel ünitelerinin yerini hibridlere hızlı bir şekilde bırakıyor. Alınan görüş ve oylardan bakılırsa bir çok kişiye Auris gayet mantıklı bir aile otomobili gelmiş. Auris’in hacimsel ölçüleri, paketlerine eklenen yenilikler ve en son olarak eklenen hibrid motor, bir anda Auris‘i gözde bir araç yapmış.
1.5L’lik Yaris‘de de kullanılan ünite, ortalama 3.3 gibi bir yakıt değeri sunuyor. Müşterilerde bu sayıların doğruluğunu gördükten sonra neden dizel alayım düşüncesine giriyorlar. Gayette haklılar! Toyota’nın girişimci ruhu sayesinde CH-R SUV’dan sonra Auris’de gözde otomobiller arasına girdiğini görüyoruz.
1 Opel Astra 1.6 CDTI
Opel’in 1992 yılında yollara çıkardığı Astra, F Serileri ile başlayan hayatına şu anda J Serileri ile sürdürmekte. Yapılan araştırmalarda Astra oldukça verimli değerler çıkarmış.
Yakıt ekonomisi ile öne çıkan Alman temsilcisinin, 110 hp’lik Ecoflex‘in performansı açısından da beğenildiği söylendi. Anketin ortak düşüncesinde de “eğer rahat ve ekonomik bir aile aracı istiyorsanız Astra’ya sahip olun” deniyor.
Değerlendirme sonuçlarına baktığımızda bizleri şaşırtan ve bu arabanın listeye girmesi anlamsız diyeceğimiz bir model çıkmadı. Her biri sınıfında başarılı satışları olan orta alt segment araçlardır. Listeyi farklı yakıt türüne sahip arabalar oluştursa da insanların halen daha dizel yakıtlı araçlar üzerine tercih yaptıkları dikkat çekiyor.
Aslında bu listeden, hibrid motorlu araçların yaygınlaşmasına biraz daha zamanın olduğu sonucunu da çıkartabiliriz. Ancak otomotiv şirketlerinin önümüzdeki 10 senelik planlarına da baktığımızda düşünce olarak dizel yakıttan birden vazgeçileceği sonucu çıkıyor. Peki, size göre her açıdan en iyi aile otomobili hangisi?