Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

DNS Nedir? Ayarları Nasıl Değiştirilir? 2020 Güncel DNS Listesi

Sıkça duyduğumuz fakat hiç bir fikrimiz olmayan DNS'i sizler için araştırdık ve en anlaşılır şekilde tüm ayrıntılarıyla anlattık.
DNS Nedir? Ayarları Nasıl Değiştirilir? 2020 Güncel DNS Listesi
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Teknolojinin gelişmesiyle günlük minimum bir kere bile olsa Google’a girip bir şey arıyoruz. Bu sebeple de DNS veya VPN gibi terimlerle de sıkça karşılaşır olduk. Peki bu terimler ne demek ve ne işe yarıyor? Hepsini en ince ayrıntısına kadar bulabileceğiniz bir yazı hazırlamak istedik.

Yazımızda da DNS’in ne işe yaradığına ve nasıl değişiklikler yapabileceğinize, en anlaşılabilir şekilde değindik. Dilerseniz gelin incelememize geçelim;

DNS Nedir?

DNS Nedir?Açılımı Domain Name System olan DNS, türkçeye Alan Adı Sistemi olarak geçmiştir. Nedir sorusunun cevabını teknik olarak değil daha anlaşılır bir şekilde sizlerle paylaşıcam.

Diyelim bir web sitesine giriyorsunuz. Bu web sitesinin domaini paratic.com olsun. Siz Google’da Paratic yazıp giriyorsunuz evet ama aslında bir IP adresine yönlendiriliyorsunuz. Yani web sitesi bir IP’ye bağlanmış oluyor ve girmek istediğiniz web site açılıyor. Bağlandığınız bu IP adresine sizi yönlendiren ise DNS. Bir nevi aracı kurum olarak görebilirsiniz.

Peki Engellenen Web Sitesine Neden Giremiyoruz?

Peki Engellenen Web Sitesine Neden giremiyoruz?Şimdi giriş yapmak istediğiniz domaini yazdınız fakat giremiyorsunuz, nedeni ise şu; ülkemiz VPN’i banlıyor. Bu sayede kurye görevi gören DNS işlevini yerine getiremiyor. Diğer neden ise ülkemiz girmek istediğiniz domainin IP’sini banlamış olabilir. Yani kurye (VPN), bağlanmak istediğiniz IP adresini bu sebeple bize aktaramıyor. E dolayısıyla da web sitesine giremiyoruz.

Bu gibi durumla karşılaştığımızda ise aklımıza DNS ayaları değiştirmek veya VPN araştırmak oluyor. Peki bu işlemler nasıl yapılıyor ve nelere dikkat edilmeli?

DNS Ayarları Değiştirme

DNS Ayarları DeğiştirmeYapmanız gereken 2 şey var. İlk olarak VPN adresinizi değiştirmeniz lazım. Eğer ki web sitesi VPN ile sınırlandırılmışsa bu işe yarayacaktır. Fakat VPN ile beraber IP’si de banlanmışsa bu noktada karşımıza VPN denilen olay devreye gidiyor.

Dilerseniz önce DNS ayarlarının nasıl değiştileceğine bakalım, sonrasında VPN’in ne işe yaradığına ve nasıl kullanılacağına bakalım.

MacOSMacOS: Sol üstteki Apple logosuna tıklayın ve sistem tercihlerini seçin. Karşımıza gelen alanda Ağ butonunu bulun ve tıklayın. Sol üstte konum yazan kutucuğa tıklayın ve konumları düzenle deyin. Karşınıza küçük bir sayfa gelicek, sol alt taraftaki +’ya tıklayın ve herhangi bir isim verin. Sonrasında isim verdiğiniz yeri seçip sağ alttan ileri düzey diyin. Karşımıza gelen bölümde üst tarafta DNS yazıyor tıklayın ve sol alttaki + işaretine tıklayarak DNS adresinizi değiştirin.

WindowsWindows: Ekranınızın sol alt kısmında yer alan başlat menüsüne tıklayın ve denetim masasını açın. Karşınıza gelen maddelerden ağ durumunu ve görevlerini görüntüleye tıklayın. Karşınıza gelen ekrandan bağlı olduğunuz interneti seçin ve özelliklere tıklayın. İnternet Protokolü Sürüm 4(TCP/IPv4)’e girip, yeniden özellikler diyin. Karşımıza gelen bölüme ise DNS adresini yazın. Yazmanız gereken DNS adreslerini birazdan sizinle paylaşıcam.

iOS:iOS: Wi-Fi ayarlarına gelin ve kullandığınız internetin yanında ki ünlem işaretine tıklayın. Karşınıza DNS alanı gelicek, yapmanız gereken tek şey buraya tıklamanız ve DNS değiştirmeniz.

AndroidAndroid:
iOS’da olduğu gibi burada da Wi-Fi’ye gelin, kullanmış olduğunuz internetin üzerine basılı tutun. Karşımıza gelen sayfada “Gelişmiş Ayarlar” seçeneğini bulun. Sonrasında gelen sayfadan IP ayarlarına tıklayın ve DNS değişikliğinizi gerçekleştirin.

Şimdiyse sırada, hangi DNS adreslerini kullanmalısınız sorusu var. Ben şuan kullanabileceğiniz adresleri sizinli paylaşıcağım fakat bu adresler belli bir zamandan sonra işe yarayamayabiliyor bilginiz olsun. Kullanabileceğiniz adresler;

Google DNS Adresleri;

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4.

Twitter ve YouTube DNS Adresleri;

  • 8.26.56.26
  • 77.88.8.8

Tubitak DNS Adresleri;

  • 193.140.100.210
  • 193.140.100.215

Amerika;

  • 128.107.241.184
  • 209.128.95.1

Kanada;

  • 206.167.80.3
  • 142.47.133.81

İsviçre;

  • 157.161.9.6
  • 213.133.224.5

İngilizce;

  • 195.12.4.247
  • 84.40.23.64

İtalya;

  • 93.185.112.2
  • 85.37.17.16

VPN Ne İşe Yarar?

VPN Ne İşe Yarar?Engellenen bazı web siteleri, DNS adreslerini değiştirsek bile etki sağlamayabiliyor. Bu noktada VPN’e ihtiyaç duyuyoruz. Peki VPN ne işe yarıyor? Şöyle düşünelim, girmek istediğimiz domainin IP’si banlanıyor ve erişim ülkemiz vatandaşlarına tamamen kapanmış oluyor. VPN ise direkt siteyle aranızda bir tünel oluşturarak bu web sitesine girmenizi sağlıyor.

Burada dikkat etmeniz gereken konu ise güvenilir VPN’leri bulmak. Çünkü VPN kullandığınız uygulama isterse klavye ve mouse hareketlerinize bakabiliyor. Bu sebeple özellikle banka işlemlerinizi VPN açıkken yapmamanızı tavsiye ediyorum.

Hangi VPN’i Kullanmalı?

Hangi VPN’i Kullanmalı?Google’a VPN yazdığımız zaman birçok farklı isimle karşı karşıya kalıyoruz. Her ne kadar kullanıcı deneyimlerine bağlı yorumları olumlu olsada, ileride başımıza neler gelebileceğini kestiremiyoruz. Benim size tavsiyem bilgisayarına ikinci bir ne olduğunu bilmediğiniz uygulama indirmek yerine Opera Mini indirmeniz. Çünkü Opera Mini’nin içinde kendi VPN’i mevcut. Hemde kullanımı oldukça kolay.

Tek yapmanız gereken Opera Mini’yi indirmek ve url’in yanında bulunan VPN butonuna basmak. Bu sayede aktif etmiş olacaksınız ve istediğiniz siteye erişim sağlayabileceksiniz.

Umarım elimden geldiği kadarıyla size yardımcı olabilmişimdir. Peki siz yazımızı faydalı buldunuz mu veya eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.