
Çin’in ekonomik büyümesi yavaşlarken, bazı analistler Pekin’in daha fazla altyapı oluşturmak ve mülk kontrollerini kolaylaştırmak gibi eski politikalarına geri dönebileceğini ve bunun da yüksek borç seviyeleri hakkındaki mevcut kaygıları artırabileceğini söyledi.
Pazartesi günü ikinci çeyrek rakamlarını açıklayan ve 27 yılın en düşük büyümesini kaydeden Çin, sonuçlarıyla ekonomisinin yavaşlamaya devam ettiğini bir kez daha göstermişti.
Nitekim yavaşlayan küresel büyüme ve ABD ile ticaret gerilimlerinin yanı sıra Çin, yurt içinde de pek çok zorlukla karşı karşıyaydı.Dolayısıyla ülkenin büyüme için borca bağımlılığını azaltmaya, tüketimi arttırmaya ve özel olarak işletilen şirketlerin finansman alma yeteneklerini geliştirmeye çalışıyordu. Ancak analistler büyümedeki düşüşün yıl sonuna kadar daha fazla teşvik gerektireceğini öngörüyorlar. Ve bazıları halihazırda gerçekleşmekte olan desteğin altyapıya daha fazla harcama şeklinde geleceğini ve bunun sonucunda da borçlanmanın artmasını beklediklerini düşünüyorlar.
Ayrıca merkez bankasının muhtemelen yalnızca belirli sektörleri hedef alan politika değişiklikleri yapacağını bildirdi. “Hala lider bir rol oynayacak olan maliye politikası. Büyüme sektörü açısında hala yatırım çünkü tüketim bu yıl çok zayıf” diyen Dan Wang, pek çok Çinli firmanın özellikle de daha az bilinenlerin hala finansman alamadıklarını aktardı. Bununla birlikte China Beige Book, Çin’de özel olarak işletilen 3 binden fazla işletmenin ikinci çeyrekte gölge bankacılık sektöründen rekor miktarda borç aldıklarını gösterdi.
ICBC International tarafından yayınlanan bir raporda baş ekonomist Qian Zhijun, mali cephede inşaat bonolarını ve diğer özel devlet tahvillerini içeren tedbirlerin gelecekteki politikaya eklenmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Ekonominin desteklenmesinde altyapının rolünün güçlendirilmesini beklediğini dile getirdi.
Macquarie’deki Çin ekonomisti Larry Hu da Pazartesi günkü bir açıklamasında; “Politika yapıcıların yeniden ekonomik büyümeyi tekrar öncelikli hale getireceği durumda, 4. çeyrek civarında yükseliş bekliyoruz” dedi. Hu Çin’in o zaman, emlak sektörünü desteklemek için faiz oranlarını düşüreceğini, altyapı harcamalarını artırmak için düzenlemeleri gevşeteceğini ve otomobil ile ev aletleri gibi dayanıklı tüketim mallarını teşvik etmek için önlemler alacağını savundu.