
Devlet desteği sayesinde dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı haline gelen Çin’deki durum, uzmanlara göre sübvansiyonların azalmasıyla değişmek üzere. Sonuçta dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki teknoloji merkezlerinden Shenzen’de taksilerin hepsi elektrikli.
Diğer büyük Çin şehirlerinde de Tesla ve yerli üreticilerin modelleriyle, günümüzün modern enerji araçları yaygın. Tüm bunların yanında Çin, hacmine göre dünyadaki en büyük elektrikli otomobil pazarı.
Halihazırda ABD ile derin bir anlaşmazlık içerisinde olan Çin’in bu hale gelmesi ise otomotiv firmalarına sübvansiyonlar aracılığıyla verilen yoğun devlet desteği sayesinde oldu.Ancak Pekin, desteği hafifletmeye hamleleriyle yatırımcı duyarlılığını etkiledi ve uzmanların düzinelerce elektrikli otomobil girişimi arasındaki başarısızlıklara işaret etmesine yol açtı. Sübvansiyonların yaklaşık yarısının 26 Haziran’da kesilmesi planlanırken, düşüşlerin kabaca %45 ila %60 arasında değişeceği bildirildi.
Automobility Limited CEO’su Bill Russo, toplanmadan önce her zaman parçalanmanın olduğunu vurgulayarak bunu başaramayan şirketlerin olacağını ve zayıf olanların hızlı bir şekilde ortadan kalkacağını söyledi. Xpeng Motors Başkanı Brian Gu da geçen hafta verdiği bir demeçte şu sözlerle düşüncesini açıklamıştı: “Kısa vadeli bir çarpmanın ardından bunun endüstri için aslında iyi olacağını düşünüyorum çünkü genellikle sübvansiyonlardan yararlanan şirketler, ürünü yapmaya odaklanmaya düşük kaliteli üreticilerdir ve onlar desteklere odaklılar.”
“Düşük kaliteli pazar ürünlerine bakan tüketiciler, yukarı çıkmak ve WM Motors gibi ürünlere bakmak zorunda kalacaklar” ifadeleriyle de fikrini açıkladı. Automobility CEO’su Russo da ileride konsolidasyonlarla karşılaşacaklarını çünkü sadece bir ürün üretme maliyetinin değil ürünü pazara sunacak altyapının desteklenmesi maliyetinin de epey yüksek olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Yatırımcıların cepleri ne kadar derin? Kayıpları uzun süre sürdürmeye istekliler mi? Bazı durumlarda cevap evet. Bu pazar için uzun vadeli potansiyeli görüyorlar. Ancak oraya ulaşmak için birkaç yıl boyunca para kaybetmek zorunda kalacaklar. Bu, sektördeki bazı şirketler için bir yıpratma savaşı olacak.”