
Çin bankaları, Ağustos ayında politika üreticilerinin yavaşlayan ekonomiye destek vermesi nedeniyle 1,21 trilyon yuan yeni kredi sağladılar ve Çin-ABD ticaret anlaşmazlığının ekonomi üzerinde daha büyük bir etkisi olduğu için önümüzdeki haftalarda politikanın daha da kolaylaşması bekleniyor.
Çinli düzenleyiciler, özellikle ülkenin ekonomik büyümesi ve işlerinde önemli bir pay oluşturan küçük ve özel şirketler için bir yıldan fazla bir süredir banka kredilerini artırmaya ve finansman maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar.
Ancak bazı analistler, muhtemelen zayıf iç siparişler ve derinleşen ABD-Çin ticaret savaşı nedeniyle kredi talebinin beklendiği kadar yükselmediğini söylüyorlar.
Bu, hükümetin yatırımı teşvik etmek ve ekonomik aktiviteyi dengelemek için daha teşvik edici önlemler alması gerektiği görüşünü güçlendirdi.
Pekin’deki Minsheng Bank’ta ekonomist olan Wen Bin, “Ağustos ayı borç verme verileri piyasa beklentileriyle uyumludur. Reel ekonomiye verilen desteğin arttığını gösteriyor. Bir sonraki adımda, para politikasının ihtiyatlı ve esnek olması bekleniyor, faiz oranlarının düşürülmesine ve rezerv gereksinimlerine yer var,” dedi.
Veri Analist Beklentilerini Aştı
Çin Halk Bankası verilerine göre; Çarşamba günü yayımlanan raporda, Ağustos ayında yeni krdilerin Temmuz ayından itibaren yükseldiği ve analistlerin beklentilerini aştığı dikkat çekti.
Reuters’in anket yaptığı analistler, yeni yuan kredilerinin Ağustos ayında 1,2 trilyon yuana çıkacağını, bir önceki aya göre ise 1,06 trilyon yuana çıkacağını ve bir yıl öncesine göre 1,28 trilyon yuan olacağını öngörmüştü.
Çoğunluğu ipotek olan hanehalkı kredileri, Temmuz ayında 511,2 milyar yuandan Ağustos ayında 653,8 milyar yuana yükseldi. Kurumsal krediler ise 297,4 milyar yuandan 651,3 milyon yuana ulaştı.
Ağustos ayındaki geniş M2 para arzı, Reuters anketinde tahmin edilen yüzde 8,1 oranına göre yüzde 8,2 artış gösterdi. Temmuz ayında ise yüzde 8,1 artmıştı.
Ödenmemiş yuan kredileri bir önceki yıla göre yüzde 12,4 oranında arttı. Beklentiler ise yüzde 12,6 düzeyinde artması yönündeydi. Bazı analistler yıllık karşılaştırmanın daha değişken olan aylık okumalar yerine Çin’in kredi büyümesindeki eğilimleri değerlendirmenin daha iyi bir yolu olduğunu söylüyor.
Beklenenden Daha Fazla Gevşeme
Geçen hafta Çin’in merkez bankası, bu yıl üçüncü kez rezerv olarak bankaların ellerinde bulundurması gereken nakit miktarını azaltacağını ve 900 milyar yuan likidite getireceğini açıkladı.
Analistler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ABD tarifelerinin ve iç talebin durgunluğunun artması nedeniyle artan baskıyla karşı karşıya kaldıklarından, önümüzdeki haftalarda daha fazla politika artışı bekliyorlar.
Merkez bankasının Eylül ayı ortasında kilit politika faiz oranlarından birini veya birkaçını azatlması, kurumsal finansman maliyetlerini düşürmeyi hedeflemesi bekleniyor.
Ekonomideki geniş kredi ve likidite ölçütü olan olağanüstü toplam sosyal finansmanın (TSF) büyümesi, bir önceki yıla göre Ağustos ayında yüzde 10,7 artarak Temmuz ayındaki hız değişmedi.
Capital Economics’teki analistler bir notta, zorunlu karşılık oranındaki indirime değinerek, “Geleceğe bakıldığında, PBOC’nin geçen hafta açıklanan zorunlu karşılık oranının borç verme tesislerinde daha düşük oranlarla indirim yaptığını desteklemesi beklediğimiz gibi kredi büyümesi yeniden hızlanmaya başlamalı,” ifadelerini kullandılar.
Analistler, alımın geçmiş dönemdeki gevşeme turlarından daha küçük kalmasının muhtemel olduğunu da söyledi. TSF; ilk halka arzlar, güven şirketlerinden borçlar ve tahvil satışları gibi geleneksel banka kredi sistemi dışında bulunan bilanço dışı finansman biçimlerini içerir.
Ağustos ayında TSF, Temmuz ayında 1,01 trilyon yuandan 1,98 trilyon yuana yükseldi. Reuters anketine katılan analistler ise 1,55 trilyon yuan olmasını bekliyorlardı.
Çin bu yıl yerel yönetimlerin altyapı harcamalarını hızlandırma ve iç talebi durdurma planının bir parçası olarak daha fazla borçlanmalarına izin verdi. Geçen hafta kabine, yerel yönetimlerin istikrarlı büyümeye yardımcı olmak için gelecek yıl normalden daha önce özel amaçlı tahvil ihraç etmelerine izin verileceğini söyledi.
ABD, 1 Eylül’de çeşitli Çin mallarına yüzde 15 gümrük vergisi koymaya başladı. Çin’in ticaret savaşındaki en son hamlesi ise ABD ham petrolüne yeni vergiler getirmek oldu.
Çin’in ekonomik büyümesi, ikinci çeyrekte 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6,2’ye geriledi ve analistler, daha erken teşvik tedbirleri devreye girmeye başladığında bir miktar istikrar bekliyor.
Ancak en son tarife tehdidinin ihracatçılara ve onların yerel tedarik zincirlerine daha fazla ağırlık vermesi muhtemel gözükmekte ve tüketim yavaşlarken, Çin’in ihracatındaki zayıflığa işaret etmektedir.