
Kaynaklar, Çin’in enflasyon hedefini bu yıl yüzde 3 civarında sabit tutmaya karar verdiğini söyledi. Bu da politika yapıcıların agresif teşvikten kaçınırken daha fazla ekonomik destek önlemi vermeye devam edeceğinin sinyalini verdi.
Bazı analistler Pekin’in enflasyon hedefini yüzde 3.5’e çıkaracağı yönünde spekülasyon yaptı ki bu, yetkililere dünyanın ikinci en büyük ekonomisini desteklemeleri için daha fazla alan sağlayacaktı. Ancak politika kaynakları Reuters’a verdikleri demeçte, hükümet domuz kıtlığını gidermek için adımlar atarken gıda fiyatlarının yılın ikinci yarısında gevşemeye başlamasının beklendiğini bildirdi.
Mart ayı başındaki yıllık meclis oturumunda açıklanacak 2020 enflasyon hedefinin geçen ay düzenlenen Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’nda onaylandığı aktarıldı.Ve 2020 enflasyon hedefi hakkında bilgi, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantının sonucunu bilen 3 kişi tarafından Reuters’a verildi. Politika kaynaklarından bir tanesi, hedefin hala yüzde 3 civarına olacağını belirtirken enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 5’i kırabileceğini ancak bunun kısa ömürlü olabileceği ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini belirtti.
Çin’in tüketici fiyat enflasyonu Kasım ayında yüzde 4.5 ile yaklaşık sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yüksek enflasyonun arkasındaki temel etken ise geçen yıla damgasını vuran Afrika domuz ateşi olmuştu.
İlaveten Çin’in tüketici fiyat enflasyonu yükselirken üretici fiyatları beş ay boyunca deflasyonda kaldı.Değişen fiyat eğilimleri, politika yapıcıların etkinliği canlandırma çabalarını karmaşık hale getirdi çünkü ekonomiyi aşırı uyarma riski söz konusuydu.
Pekin, son iki yılda özellikle yüksek altyapı harcamaları ve vergi indirimleri şeklinde bir dizi destek önlemi uygulamaya koymuş olsa da liderler 2008-2009 küresel krizindeki gibi büyük bir uyarana başlamayacaklarına dair sözler verdi.
Çin, 2015 yılından bu yana enflasyon hedefini yüzde 3 civarında tuttu. Gıda fiyatları yükselirken, daha geniş ekonomide enflasyonda bir toparlanma işareti görülmedi ki bu da talepteki durgunluğa işaret etti. Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise büyük ölçüde baskı altında kaldı. Burada ikinci kaynak şöyle konuştu:
“Şu anda TÜFE’deki artış esas olarak domuz eti fiyatlarından kaynaklanıyor, bu yaygın bir fiyat artışı değil yapısaldır. Domuz eti fiyatları ikinci yarıda düşmeye başlayabilir.” Yine de hükümetin enflasyonu bu yıl yüzde 3’ün altında tutmakta zorlanabileceğini ve enflasyon beklentilerinin yükselmesinin merkez bankasının politikaların daha da gevşetilmesine yönelik temkinli yaklaşımını pekiştirebileceğini öne sürdü.
Morgan Stanley Huaxin Securities’in baş ekonomisti ve araştırma başkanı Steven Zhang da hükümetin artan domuz eti fiyatlarına rağmen gıda enflasyonunu düşürmek için beklenenden daha yüksek güvene sahip olabileceğini dile getirdi.