
Salgının olumsuz etkilerinin derinden hissedildiği ülkeler arasında yer alan Almanya, en fazla vakanın görüldüğü ülkeler listesinde 8. sırada yer alıyor.
Ülkede şimdiye kadar 176 bin 807 vaka ve 8054 ölüm kaydedildi. Vaka sayısındaki fazlalığa rağmen ölü sayısının bu kadar düşük olması iyileşen hasta sayısının yüksek olduğunu gösterdi. Öyle ki 154 bin 600 enfekte hasta salgını atlatmayı başardı.

Pandeminin etkileri Alman ekonomisini çok derinden yaraladı. Ülkede açıklanan ekonomik veriler yakın zamanda görülmemiş biçimde kötüleşmeye işaret etti. Örneğin sanayi üretimi Mart’ta %9,2 ile son 30 yılın en sert gerilemesini kaydetmişti. Benzer şekilde fabrika siparişleri de aynı durumdaydı.
Kötü gelen verilerin ortasında Bundesbank’tan 2020’nin ikinci çeyreğine ilişkin iç açıcı olmayan yorumlar geldi.Bundesbank, Mayıs ayına ilişkin ekonomik raporunu yayımladı. Buna göre, ikinci çeyrekte ekonomiyi ciddi bir daralmanın beklediği belirtildi. Ayrıca ekonomik faaliyetlerin ikinci çeyrekte ilke kıyasla çok daha düşük kalacağı duyuruldu.
Üstelik Almanya’da salgın için alınan önlemlerde yaklaşık üç hafta önce birtakım gevşetmeler yapıldı. Getirilen hafifletmelere rağmen ülke ekonomisi için öngörülen daralma, salgının uzun süreli etki bırakacağını düşündürdü.
Yayımlanan o raporda şu ifadeler yer aldı;
Öte yandan ülkeye getirilen daha az sıkı kuralların, bir süredir ciddi kilitlenmenin ortasında bulunan Alman ekonomisini canlandıracağı belirtildi. Fakat ülkede her şey eski rutinine geri dönemeyecek ve virüsün yayılmasını önleyici pek çok uygulama bir süre daha geçerli olacak.
Euro Bölgesi’nin dev ekonomisi Almanya, küresel salgından ötürü 2020’nin ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla %2,2 daralmıştı.
Die #Corona-Pandemie trifft die deutsche #Wirtschaft stark: Das #Bruttoinlandsprodukt ging im 1. Quartal 2020 um 2,2 % zurück. https://t.co/4BSZq4XlQV #BIP pic.twitter.com/tM1SnOdlQX
— Statistisches Bundesamt (@destatis) May 15, 2020
Bu etki oldukça korkutucuydu zira 2008 – 2009 finansal krizinden beri böylesine rastlanmamıştı. Koronavirüsün ekonomiye etkileri o yıllardaki finansal sıkıntılarla eşdeğer ya da daha ağır olabilirdi.
Özellikle Mart ayı başlangıcı itibarıyla sıkılaştırılan karantina önlemleri iş faaliyetlerinin durmasına, üretimin gerilemesine ve binlerce Alman vatandaşının işini kaybetmesine neden olmuştu. Kısıtlamaların kısmi olarak yumuşatılmasına rağmen genel anlamda devam etmesi halkın protestosuna neden oldu.