
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan’a iklim adına kömürle çalışan elektrik santralleri inşa etmeyi bırakması için çağrıda bulundu.
Yeni Delhi merkezli Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü (TERI- The Energy and Resources Institute) tarafından organize edilen kurucusu Darbari Seth’i anma amaçlı online konferansta konuşan Guterres, açıklamalarıyla iklim krizine dikkat çekti.
Dünya koronavirüs salgınından çıkmaya başlarken iklim krizine karşı küresel eylemi canlandırmayı hedefleyerek Hindistan’ın ucuz enerjiye ihtiyaç duymasına rağmen hızla ve kalıcı olarak kömürden uzaklaşması gerektiğini söyledi.
Yenilenebilir enerjinin büyümesi gerektiğini savunan Guterres, “iklim eylemi hikayemiz için kömür kullanımı aşamalı olarak kaldırılmalıdır” dedi.Renewable energy needs to grow.
Coal use must be phased out.
That must be our #ClimateAction story – a story of smarter, stronger, cleaner economies for the 21st century, creating more jobs, more justice and more prosperity. https://t.co/Fh6b8AdXyP pic.twitter.com/4arcNq4B4U
— António Guterres (@antonioguterres) August 28, 2020
Kömür işinin yok olduğunu; dünyanın en büyük yatırımcılarının kömürden giderek daha fazla uzaklaştıklarını dile getirdi. Çünkü yatırımcıların, kömürün çıkmazdaki varlıklar demek olduğunu ve ticari olarak bir anlam ifade etmediğini anladıklarını ekledi.
İklim vurgusuyla Hindistan’a bu yıldan sonra yeni kömür yakıtlı güç istasyonu olmaması ve fosil yakıt sübvansiyonlarının sona erdirilmesiyle kömür kullanımını aşamalı olarak kaldırması için seslendi.
“Darbari Seth bir iklim eylemi öncüsüydü” diyen Guterres, onun Hindistan’ın kirletici, finansal olarak volatil ve maliyetli fosil yakıtlara olan bağımlılığını sona erdirmesi ve bunun yerine temiz, ekonomik olarak dirençli güneş enerjisine yatırım yapması gerektiğini vurguladığını aktardı.
“Hindistan, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırırsa, iklim değişikliğiyle mücadelede gerçek bir küresel süper güç olabilir.”
Pandeminin dünya çapında sürdürülebilir kalkınmanın temelini tehdit eden sistemik kırılganlıkları ve eşitsizlikleri ortaya çıkardığını belirtti. Covid-19 esnasında Hindistan’ın yenilenebilir enerji oranının %17’den yüzde 24’e yükseldiğini öğrenmekten dolayı heyecanlandığını ve bu umut verici eğilimin devam etmesi gerektiğini savundu.
Salgından kurtulma sürecinde yenilenebilir enerji, temiz ulaşım ve enerji verimliliği yatırımlarının elektrik erişimini dünya çapında 270 milyon kişiye genişletebileceğini ve bunun şu anda buna sahip olmayan insanların üçte biri olduğunu söyledi. Aynı yatırımların, önümüzdeki üç yıl içinde yılda 9 milyon iş yaratılmasına yardımcı olabileceğini de ekledi.