
Avustralya yetkilileri, ekonominin ikinci çeyrekte tarihteki en hızlı küçülmesini yaşayacağı, bütçe açığının da II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyüğünü kaydedeceği konusunda uyardı.
Sonuçta ülke koronavirüsün etkisini kontrol altına almak için savaşırken hükümet salgınla savaşmak için on milyarlarca dolar harcamıştı.
İkinci büyük şehir olan Melbourne‘de beş milyon kişiye altı haftalık kilitlenmenin yeniden uygulanması, uzun süren kuraklık ve büyük orman yangınlarından yeni yeni toparlanmaya başlayan ülkenin zorluklarına eklendi.
Yetkililer GSYİH’nin Nisan-Haziran çeyreğinde %7 daralacağını ve ekonomiyi otuz yılın ilk durgunluğuna sürükleyeceğini dile getirdi.
Kaldı ki bu gerçek, haftalar öncesinde ilk çeyrek GSYİH’si için yapılan tahminlerde de ortaya konmuştu. Resesyon iki ardışık çeyrek GSYİH’sinin daralması olarak tanımlanırken ekonomi önceki üç ayda yüzde 0,3 oranında daralma yaşamıştı. Bu çeyrekte pozitif büyüme sağlanamayacağından, yetkililerin 30 yılın ilk resesyonuna işaret etmesi fazla şaşırtmadı.
Son resesyonunu, son yıllık daralmasını kaydettiği 1991’de kaydeden Avustralya için konuşan Sayman Josh Frydenberg, bütçe açığının 30 Haziran’a kadar olan yılda 185 milyar Avustralya dolarına ulaşarak GSYİH’nin onda biri olacağını belirtti. Önceki 12 aydaki bütçe açığı ise 86 milyar Avustralya doları seviyesindeydi.
Frydenberg; “Bu sert sayılar karşılaştığımız sert gerçekliği yansıtıyor, ekonomik görünüm belirsizliğini koruyor” dedi.
Tahmin açığının çoğu, ekonomiyi ayakta tutmak ve tam bir ekonomik depresyonu önlemek için tasarlanmış büyük teşvik harcamalarından kaynaklanırken Frydenberg, hükümetin ülkeyi virüs serpintisinden korumak için işçiler, işletmeler ve emeklilere yönelik destek dahil yaklaşık 289 milyar dolarlık ekonomik teşvik getirdiğini söyledi.
Şu anda iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,4’lük işsizliğin, Aralık ayında yüzde 9,3’te zirve yapmasının beklendiği eklendi.
Bununla birlikte hükümetin üçüncü çeyrekte ekonominin büyümeye geri dönmesiyle hızlı bir toparlanma öngördü. Frydenberg ayrıca kısmen uluslararası sınırların 1 Ocak’tan itibaren açılacağı varsayımına dayanarak GSYİH’nin 2021’de %2,5 büyüyeceğini tahmin etti. 23 Temmuz itibarıyla Avustralya’da 13,302 vaka ve 133 ölüm gerçekleşti.