
Nisan-Haziran dönemindeki GSYİH düşüşüyle resesyona giren Avustralya, sonrasında açıkladığı verilerde ekonomisinin toparlandığını göstermişti. Zaten Avustralya Merkez Bankası da resesyonun sona erdiğini öne sürmüş, PMI ve tüketici güveni endeksi gibi veriler de iyileşmenin güçlü olduğunu ortaya sermişti.
Fakat bugün ülkenin istatistik bürosu ABS tarafından açıklanan veri üçüncü çeyrek ücret artışının rekor seviyede düştüğünü gösterdi. Yayımlanan rapora göre Avustralya’nın mevsimsellikten arındırılmış ücret fiyat endeksi, 2020’nin üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1,4 arttı.
Bu önceki dönemin yüzde 1,8’lik artışını takip ederken yüzde 1,5’lik piyasa tahminlerinin altında kaldı. Bu, COVID-19’un sosyal etkisini ve ekonomik belirsizliğe devam eden ayarlamayı yansıtan kayıtlardaki en zayıf büyüme oldu.
Hem özel sektör ücretleri (2. çeyrekte yüzde 1,7’ye karşı yüzde 1,2) hem de kamu sektörü ücretleri (yüzde 2,1’e karşı yüzde 1,8) serinin başlamasından bu yana en düşük artışları kaydetti.Üç aylık bazda ise ücret fiyat endeksi Haziran çeyreğindeki yüzde 0,2’lik artıştan sonra rekor düşük düzeyde artarak yüzde 0,1 yükseldi. Yani Eylül çeyreğinde Avustralya’da mevsimsellikten arındırılmış ücret fiyat endeksi çeyreklik bazda yüzde 0,1 artarken yıllık yüzde 1,4 geriledi.
ABS Fiyat İstatistikleri Başkanı Andrew Tomadini, ücret fiyat endeksine ilişkin şu ifadelerle açıklama yaptı:

“Eylül çeyreği genel olarak sağlam ücret artışının dörtte biri, ancak COVID-19 salgınının etkileri 2020 Eylül çeyreğinde ücret artışının yavaşlamasına katkıda bulundu. Kuruluşlar, mali yıl sonu ücret incelemelerini daha az kaydederek ve kurumsal pazarlık anlaşması artışlarını geciktirerek ekonomik belirsizliğe uyum sağlamaya devam ettiler.
Bu, önceki Eylül çeyrek dönemlerine kıyasla ücret artışlarını kaydeden iş sayısının önemli ölçüde azalmasına yol açtı. Ek olarak, Adil Çalışma Komisyonu yıllık ücret incelemesinin kademeli uygulama takvimi, bazı normal Eylül çeyrek ücret artışlarını sonraki çeyreklere taşıdı.”