
Bu sıralar ard arda makroekonomik verilerini açıklayan Almanya’nın durumu iyiye işaret etmiyor. Ülkenin bugün Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan sanayi üretimi verileri yükseliş beklentilerinin tam aksi yönde gelişerek aylık bazda %0.6 azalış olarak kaydedildi.
Küresel piyasaları etkileyen ticaret savaşı ve iş dünyasındaki güven azalışının küresel talep üzerindeki baskısı sürerken, Almanya’nın Temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi Haziran’a göre azalış gösterdi ve beklenen yönde bir gelişim olmadı. Beklentiler aylık bazda %0.3 artış olacağını söylüyordu.
Ülkenin önceki aya ilişkin sanayi üretimi verisi ise -%1.5 seviyesinden -%1.1 olarak revize edildi.Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisi Almanya’da açıklanan her bir veri neredeyse ekonomik görünümde kötüye gidişe sinyal veriyor. Ülkede üretim verileri sektörde önemli bir gelişmenin yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini gözler önüne serdi.
Bunun yanında Haziran ayına ilişkin üretimdeki ise %5.2’lik düşüş ise -%4.7 seviyesine revize edildi. Açıklanan verilerin ardından Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri gerileme kaydetti.
Almanya’nın sanayi üretiminin Temmuz ayında düşmesinde ara ve sermaye malları üretimindeki zayıflama büyük rol oynadı.Söz konusu veriler 2018 yılının Temmuz ayıyla kıyaslandığında ise (yıllık bazda) %4,2 daraldı. Ayrıca ilan edilen bu veriler Almanya’da Temmuz’da bir önceki aya göre enerji ve inşaat haricindeki sanayi üretiminde %0.8 azalış meydana geldiğini ortaya çıkardı.
Bu yılın Temmuz ayında sanayi üretiminin kapsama alanında bulunan ara malı üretimi %0,7 azalırken, sermaye malı üretimi ise %1,2 azalış kaydetti. Bunun yanı sıra tüketim malı üretiminde %0,6 artış gözlemlendi. Sanayi içinde sayılmayan verilerden olan enerji üretimi Haziran’a göre %1,3 azaldı. İnşaat ürünleri üretimi ise %0,2 oranında arttı.
Bilindiği gibi çoğu işaret Almanya’da ekonominin daralmaya doğru gittiğini gösteriyor ve bugün ilan edilen son verilerin de artış beklentilerinin tam aksine düşüş göstermesi bunu destekler nitelikte. Geçtiğimiz hafta açıklanan ihracat verileri, ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde daralacağına yönelik endişelerin artmasına neden olan etkenlerden yalnızca biriydi.