
Dünyada koronavirüsten enfekte olanların sayısı 7,1 milyona ulaşmışken, en fazla vakanın görüldüğü ülkeler listesinde 9. olan Almanya yaklaşık 186 bin vakanın merkezi oldu. Ölü sayısının ise nispeten daha düşük olduğu ülkede hem sağlık hem de ekonomi adeta yaşam mücadelesi veriyor.
Yeni vaka sayısını azaltmada oldukça başarılı olduğu görülen Almanya, bazılarına göre pandemi sürecinde diğer ülkelere örnek olabilecek bir yol izledi. Covid-19 salgınında iyileşen hasta sayısını da artıran ülke tüm bunlara rağmen ekonomisindeki kötüye gidişin önüne geçemedi.

Angela Merkel öncülüğündeki hükümetin ekonomiye verdiği güçlü desteklerden sonuncusu, 130 milyar Euro’luk teşvik paketi olmuştu. Mart ayında başlayan kilitlenmeler Euro Bölgesi devine zor telafi edilecek hasarlar verdi ki bunlardan biri de Nisan ayı sanayi üretim verileri oldu.
Salgın nedeniyle Mart’ta 30 yılın en sert gerilemesini kaydeden Almanya sanayi üretimi, Nisan’da da toparlanamadı.Die #Produktion ist im April 2020 aufgrund der #Corona-Pandemie nochmals deutlich zurückgegangen. Im Produzierenden Gewerbe war sie 17,9 % niedriger als im Vormonat. Einen besonders starken Rückgang verzeichnete die Automobilindustrie mit -74,6 %. https://t.co/1bqAhwZRLQ pic.twitter.com/MMWwcGIJT9
— Statistisches Bundesamt (@destatis) June 8, 2020
Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre, mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi Nisan’da %17,9 geriledi. Bir önceki yıl olan 2019’un aynı ayına kıyasla değişim ise %25,3 gerilemeye işaret etti. Verilerin ardından bakanlık, en kötünün geride bırakıldığını bildirdi.
Ülkede tüm dünyayla benzer olarak yapılan önlem gevşetmeler, Nisan sonuna doğru başlatılmıştı. Kademeli şekilde kaldırılan kısıtlamalar, Nisan ayına etki etmemiş olmalı ki o ayın sanayi üretimi rekor seviyede kötü geldi ve endişeler arttı.
Fabrikaların üretimlerine geçici olarak ara vermesi ve mağazaların da satışlarını durdurmasıyla üretim %17,9 geriledi. Beklenti %7,5 gerileme olacağı yönündeydi. Üretimin bu durumu başta yatırım ürünleri üreticilerini derinden sarstı.

Yayımlanan rapora göre, ülkedeki enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi bir önceki aya göre %22,1, ara malı %13,8 ve tüketim malı %8,7 geriledi. Söz konusu dönemde sermaye mallarında ise %35,3 gerileme görülürken en sert düşüş %74,6 ile otomotiv sektöründe kaydedildi.
Enerji ve inşaat üretimi de Nisan’da azalırken, oranlar sırasıyla %7,2 ve %4,1 olarak belirlendi.
Mayıs’tan bu yana yeni normal hayat kapsamında gevşetilen kurallar ve bununla birlikte önde gelen otomotiv şirketlerinin üretim için yeniden start vermesi toparlanmaya öncülük etse de son göstergeler iyimserliğe işaret etmiyor.
Bundesbank tarafından yapılan tahmine göre bu yıl %7,1 daralacağı söylenen Almanya ekonomisinin %10 civarında dahi bir daralma yaşayacağını düşünenler de mevcut. Özellikle bu yılın ikinci çeyreğinde salgının faturası ağır ödenecek gibi görünüyor.