Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Almanya’nın ABD İhracatı Üçüncü Çeyrekte Ticaret Gerilimlerine Rağmen Arttı

Almanya üçüncü çeyrekte, ABD’ye yaptığı ihracattaki artış sayesinde bir resesyondan kaçınmayı başardı. İşte detaylar;
Almanya’nın ABD İhracatı Üçüncü Çeyrekte Ticaret Gerilimlerine Rağmen Arttı
Son Güncelleme: 
Yorum

Bugün açıklanan veriler ABD’ye yapılan güçlü Alman ihracatının üçüncü çeyrekte resesyondan kaçınmak için Avrupa’nın en büyük ekonomisine yardım ettiğini gösterdi.

Şirketlerin ABD-Çin anlaşmazlığına bağlı olarak daha zayıf bir euro ve ticaret sapmasından faydalandığı belirtilirken Federal İstatistik Bürosu’ndan Reuters için derlenen ayrıntılı ticaret rakamları, ABD’nin Alman mallarına olan talebinin güçlü kaldığını vurguladı. Bu da Başkan Donald Trump’ın Avrupa arabalarına uygulanan ithalat tarifelerini artırma tehdidine ilişkin endişeleri azalttı.

Verilere göre ABD’ye yapılan Alman ihracatı, önceki üç ayda yüzde 5.3 arttıktan sonra Temmuz-Eylül çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7.6 arttı.

Almanya 3Ç19 ABD İhracatı Fransa’ya yapılan ihracat üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.1 oranında artarken, Çin’e yapılan satışlar neredeyse durgunlaştı. Almanya’nın ihracata dayalı ekonomisi, üçüncü çeyrekte tüketiciler, devlet harcamaları ve inşaat harcamaları yüzde 0.1 oranında artarken, durgunluğa girmekten kaçınmış, ihracat da önceki üç aydan iyi seyretmişti. Açıklanan verilerde de genel ihracat, ikinci çeyrekteki yüzde 1.3’lük düşüşün ardından üçüncü çeyrekte yüzde 1.7 artış gösterdi.

Heinrich-Heine-Üniversitesi’nden Jens Suedekum Reuters’a; Avrupa’nın Amerikan-Çin ticaret ihtilafında hala dahil olmamış üçüncü taraf olmaktan faydalandığını aktardı.

Almanya İhracatı Arttı Alman ihracatçılarına beklenmeyen yardımınsa Fransa’dan geldiğini, buradaki ekonominin Emmanuel Macron’un yürüttüğü yapısal reformlar ve mali teşvik önlemleri sayesinde başarılı olduğunu bildirdi. “Şansölye Angela Merkel Paris’e teşekkür notu göndermeli.” dedi.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Gabriel Felbermayr, euroya işaret ederek 2018’den bu yana dolar karşısında yüzde 14 değer kaybetmesini vurguladı. Zayıf bir euronun Alman ihracatını daha ucuz hale getirdiğini hatırlattı. Felbermayr; “Güçlü dolar, Trump’ın Çin’e yönelik ticaret politikasının makroekonomik yan etkilerinden biri. Bu, ticaretin yönlendirilmesine neden oluyor” dedi.

Ancak Trump’ın Önce Amerika ticaret politikasından kaynaklanan belirsizliğin orta vadede ABD’deki Alman firmalarının daha güçlü üretimine yol açacağını ve bunun da ihracatı zayıflatacağını ekledi. “İşlerin yeniden yerleştirilmesi halihazırda gerçekleşiyor ancak bu, ihracat rakamlarında henüz görünmüyor” dedi. Bu ihtiyatlı ton Perşembe günü Almanya Maliye Bakanlığı tarafından tekrarlandı.

Aylık raporunda, ihracatın üçüncü çeyreğin sonunda dengelendiğini ancak dünya ekonomisinin yavaşladığını ve kalıcı ticari risklerin önümüzdeki aylarda yalnızca ılımlı gelişmelere işaret ettiğini kaydetti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu