
Alman otomobil üreticileri, elektrifikasyon ve özerk araçlar da dahil olmak üzere otomobil endüstrisinde meydana gelen sismik yapısal değişimlerin yanı sıra Avrupa otomobili ve parça ithalatına ilişkin cezalandırıcı ABD tarife potansiyelinin, sektör üzerinde büyük bir gölge yarattığını savundu.
Cenevre Otomobil Fuarı’nda (Geneva Motor Show) CNBC’ye konuşan CEO’lar, jeopolitik gerilimlerin ve ticari savaşı tehdidinin şu anda sektörün karşı karşıya kaldığı en bilinmeyenler olduğunu söyledi. Örneğin VW Group CEO’su Herbert Diess; “Bu bizim için kritik bir durum. Almanya’daki premium markalarımız çoğunlukla ABD Audi’nin ithalat pazarına bağlı ve Porsche burada önemli bir pazar payına sahip, dolayısıyla bu bir tehdit” dedi.
Sonuçta serbest ticaret ve ticaret savaşları, geçen yıl Trump’ın önce Çin’den gelen güneş panellerine ve bazı çamaşır makinelerine ardından çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği vergilerle trend ifadeler haline gelmişti.Çin’in ABD’ye misilleme tarifelerle hızlı bir şekilde yanıt vermesiyle gerilim, milyar dolarlık ticaretin baltalanmasının ötesinde tüm dünyayı endişelendiren bir şekle bürünmüştü. Gerçi son gelişmelere göre iki süper güç arasında uzlaşmaya çok az kalmıştı keza kaynaklar da ABD ile Çin’in bu ayın sonunda bir ticaret anlaşması yapabileceği yönünde açıklama yapmışlardı. Fakat Trump cephesinde Çin’den başka endişe verici olaylar da vardı.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, gerilimi yatıştırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Trump’la yeni tarifeleri kenara koymak ve devam eden vergileri azaltmak için birlikte çalışmaya anlaşmıştı. Hatta geçtiğimiz günlerde konuyla alakalı görüş bildiren Hollanda Başbakanı Mark Rutte ABD ile AB’nin bir ticaret anlaşmasına varacağından emin olduğunu dile getirmişti. Trump’ın AB tarifeleri şimdiye dek uygulamaya konmazken ABD ile AB yetkililerinin bu hafta Çarşamba ve Perşembe günleri toplanıp mevcut konuları müzakere edecekleri biliniyordu.
Otomobil devlerinin CEO’larının, tarifeler, kotalar veya diğer kısıtlamalar olmadan doğal seyrine bırakılan uluslararası ticaret olarak tanımlanan serbest ticaretin tehdit altında ve sonucun belirsiz olduğunu savundukları görüldü. Porsche CEO’su Oliver Blume da Pazartesi günü; “Biz serbest dünya ticareti taraftarıyız ama sonunda bu siyasete bağlı. ABD’de çok esaslı bir hayran kitlesine sahibiz, dolayısıyla ne olacağını göreceğiz” demişti.
BMW CEO’su Harald Kruger; “İş modelimiz açıkça serbest ticarete dayanıyor ve Güney Carolina’daki en büyük tesisimiz bize ihracat işinin ve serbest ticaret işinin zenginlik, yüksek yatırım ve istihdam yarattığını gösterdi. Ve mevcut duruma cevap esnekliktir.” dedi.
Audi Başkanı Bram Schot ise daha iyimser bir tutumla Avrupa otomobillerinde tarife potansiyelini endişe edecek bir şey olarak görmediğini söyledi. “Bunları bir tehdit olarak görmüyorum, bir meydan okuma olarak görüyorum, işi dönüştürüyoruz ve bu başa çıkmamız gereken şeylerden bir tanesi, dolayısıyla bunu büyük bir sorun olarak görmüyorum” diyerek görüş bildirdi.
Çin’deki otomobil satışlarındaki yavaşlamadan endişe duyan Schot, bununla birlikte endişe ettikleri tek şeyin Çin’de gerçekleşen şey olduğunun da üzerini çizdi.Bu yıl sadece 5 bin adet lüks otomobil üretmeyi öngören İngiltere merkezli lüks otomobil üreticisi McLaren Automotive CEO’su Mike Flewitt de belirsizliğin endişe verici olduğunu aktararak; “Politik ve ekonomik belirsizlik bizi en çok etkileyen şeylerden biri” dedi.
Mike Flewitt düşüncesini şöyle anlattı: “Teknik zorlukları kabul ediyoruz ve aslında daha iyi, daha rekabetçi otomobiller yaratmak için sektörün zorluklarından keyif alıyoruz ancak bu ekonomik belirsizlik endişe verici.” İngiliz lüks otomobil üreticisi Aston Martin’in CEO’su Andy Palmer da ABD tarifelerinin fiyatları daha da artıracağını öngörerek; “Lüks üreticilerin hepsi Avrupa merkezli, hepimiz aynı probleme sahibiz. Bunun anlamı eğer tarife yükselirse, bu fiyatlandırmaya da geçecek” dedi.