
ABD’de üretici fiyat endeksi, Temmuz ayında yüzde 0,2 ile ılımlı bir artışa işaret ederken, enerji ürünleri maliyetinde bir toparlanma gözlendi. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu geri çekilirken, gelecek ay yeniden faiz indirimi yapmasına neden olabilecek bir değer açıklanmış oldu.
ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; nihai talep için üretici fiyat endeksinin Haziran ayında yüzde 0,1 oranında artmasının ardından Temmuz’da yüzde 0,2 arttı. Temmuz ayına kadarki 12 aylık dönemde ise ÜFE, Haziran ayında aynı marjın yükselmesinden sonra yüzde 1,7 oranında artış kaydetti.
Reuters’in anketine göre; ABD’de ÜFE’nin Temmuz ayında yüzde 0,2 oranında ve yıllık bazda yüzde 1,7 oranında artacağı tahmin ediliyordu.ABD’de Temmuz ÜFE’si beklentileri karşılamış oldu. Geçici gıda, enerji ve ticaret hizmetleri bileşenlerinden hariç çekirdek üretici fiyatları ise Temmuz ayında yüzde 0,1 oranında düşüş kaydetti. Bu, Ekim 2015’ten bu yana ilk gerileme olarak kaydedildi.Çekirdek ÜFE, Haziran ayında yüzde 2,1 oranında yükseldikten sonra Temmuz ayına kadarki 12 aylık dönemde yüzde 1,7 oranında artış gösterdi.
Yüzde 2 enflasyon hedefine sahip olan FED, para politikası için temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksini izlemektedir. Temel PCE fiyat endeksi Haziran ayında yıllık bazda yüzde 1,6 oranında artış gösterdi ve bu yıl hedefini belirledi.
Finansal piyasalar, ABD ve Çin arasındaki acı ticaret savaşında yaşanan son artışlardan sonra, ABD Hazine getiri eğrisinin tersine çevrilmesine neden olan ve resesyon riskini artıran bir faiz indirimi ile tamamen fiyatlandı. Sessiz kalan enflasyon, FED’in 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek politika toplantısında yarım puanlık bir indirime neden olabilir.
ABD’nin Çin malları üzerindeki tarifeleri, çoğunlukla sermaye malları üzerindeki enflasyonda marjinal bir etkiye yol açtı.Bu durum, Trump’ın geçen hafta 1 Eylül’den itibaren 300 milyar dolarlık Çin ithalatına getireceğini söylediği yüzde 10’luk ek bir vergi ile değişebilir. Yeni tarifelerin çoğunlukla tüketim mallarını etkilemesi bekleniyor.
Temmuz ayında toptan enerji fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 3,1 düştükten sonra yüzde 2,3 oranında arttı. Benzin fiyatlarındaki yüzde 5,2’lik artışla desteklendi. Mal fiyatları geçen ay yüzde 0,4 oranında artarken, Haziran ayında yüzde 0,4 oranında düşüşünü tersine çevirdi.
Enerji fiyatları, geçen ay mal bedelindeki toparlanmanın yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyordu. Toptan gıda fiyatları, Haziran ayında yüzde 0,6 oranında yükseldikten sonra Temmuz ayında yüzde 0,2 oranında arttı. Temel mal fiyatları ise üç ay boyunca değişim göstermedikten sonra yüzde 0,1 oranında artış kaydetti.
Hizmetlerin maliyeti, Haziran ayında yüzde 0,4 oranında artışla Ocak ayından bu yana ilk düşüş olan Temmuz ayında yüzde 0,1 düştü. Hizmetler, otel ve motel odalarının maliyetindeki yüzde 4,3 oranında indirim ile geriledi. Sağlık hizmetlerinin maliyeti, Haziran ayında yüzde 0,2 artışla geçen ay yüzde 0,1 arttı. Bu maliyet, temel PCE fiyat endeksini besledi.