Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD’nin COVID-19 Mücadelesi Trump’ın Çin Tarifeleriyle Sakatlanabilir

Koronavirüs salgını nedeniyle ABD ekonomisi hakkındaki endişeler devam ederken Trump’ın Çin tarifelerinin mücadeleye nasıl etki edeceği merak ediliyor.
ABD’nin COVID-19 Mücadelesi Trump’ın Çin Tarifeleriyle Sakatlanabilir
Son Güncelleme: 
Yorum

2018’de başlayan ve 2019’a damgasını vuran ticaret savaşı, pandemi nedeniyle arka planda kalsa da ABD-Çin anlaşmazlığı yeniden gündeme gelecek gibi görünüyor.

Çünkü iki ülkenin birbirine milyarlarca dolarlık tarife uyguladığı savaşta, tıbbi koruyucu giysiler, kişisel koruyucu ekipmanlar, bilgisayarlı tomografi sistemleri gibi birçok Çin menşeli tıbbi malzemeye de ek vergi uygulanmıştı.

ABD-Çin savaşı 2 yılda her iki ekonomiyi de derinden sarsarken şimdi söz konusu vergilere maruz kalmış tıbbi ürünler endişeleri artırıyor.

Ticaret Savaşı Korona Mücadelesi Etkiliyor Dünya çapında büyüyen salgın, ABD’yi bildiren vakaların ve ölümlerin en fazla olduğu ülke haline getirmişken son veriler ülkede 561 bin vaka ve 22.106 ölüm sayısını gösteriyor. ABD’li düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nden Yanzhong Huang da yaptığı bir açıklamada, tarifelerin korona mücadelesine etkisini ele aldı.

Kişisel koruyucu ekipman ithalatında daha esnek yaklaşıma sahip diğer ülkelerle kıyaslandığında, tarifelerin ABD’nin hazırlıklı olma durumunu ve salgına karşı yanıtını zayıflattığını vurguladı.

Tarifeler olmasaydı ABD’nin Çin’den kritik tıbbi ürünler ithal etmek için uğraşan birçok ülke ile olan bu teklif verme oyununda daha iyi bir pozisyonda olacağını ekledi.

Tarifeler Olmasaydı ABD Çin Ürün Tedarik Başarılı OlabilirdiTrump 3 Nisan’da N-95’ler, maskeler ve diğer kişisel koruyucu ekipmanların ihracatını yasaklayan mevzuatı yürürlüğe koydu. Bu noktada Huang, kişisel koruyucu ekipmanların ihracatının yasaklanmasının sadece misillemeye davet etmediğini, aynı zamanda diğer ülkelerin Covid-19 ile savaşma kapasitelerini de zayıflattığını savunarak şöyle konuştu:

Yanzhong Huang Koronavirus Aciklamasi

Sonuçta ülkedeki malzeme eksikliği ve hastanelerin durumları çıkan haberlerde açıkça görülüyor. ABD genelindeki eyaletler yoğun bakım ünitesi yataklarının sayısının azaldığını bildirirken, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, hastanelerdeki solunum cihazlarının kısa sürede bitebileceği konusunda uyardı. Pandeminin merkezi haline gelen New York’ta cesetleri alacak yakınları olmayan hastaların Bronx ilçesindeki Hart Adası’nda toplu mezarlara gömüldüğünü doğruladı.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nün önceki bir raporunda da Trump’ın Çin ticaret savaşının ABD’nin koronavirüs mücadelesini zayıflatabileceği konusunda uyarı yapılmıştı.

ABD-ÇİN Ticaret Savaşı Tıbbi Malzeme İhracatı Kısıtlıyor Raporun yazarı Chad Bown, “İdarenin Çin tıbbi ürünleri üzerindeki tarifeleri, ülke çapında bir sağlık krizi sırasında hayati ekipmanların eksikliğine ve bunların daha yüksek maliyetlerine katkıda bulunabilir” dedi.

Trump’ın ticaret politikalarının koruyucu giysiler ve hastaları izlemek için yüksek teknolojili ekipmanlar dahil birçok malzemenin tedarik sürecini sakatladığını belirtti. ABD’nin gerekli tıbbi malzemeleri diğer ülkelerden ithal etmekte güçlük çektiğini ki bunun da diğer ülkelerin sağlık mücadelesine zarar verebileceğini aktardı.

Bu sorunla başa çıkmak için Trump yönetimi 10 ve 12 Mart 2020’de sessizce koronavirüsü tedavi etmek için olan Çin ürünlerindeki bazı tarifeleri geçici olarak azaltacağını duyurdu.

Trump Tıbbi Malzeme İhracatı KısıtladıAncak ticaret savaşlarının halk sağlığını tehlikeye atabileceğini etkin bir şekilde kabul eden bu eylemler, sadece bir avuç acil ihtiyaç duyulan ürünü kapsamıştı.

Öte yandan tıbbi ürün sağlayıcıları 2018 ve 2019 gibi erken tarihlerde, tıbbi malzeme tarifelerinin daha yüksek maliyetlere yol açacağı ve tedarik zincirlerini bozacağını belirterek bu ürünlere vergi getirilmemesi için uyarı yapmışlardı.

Üstelik bu durum yalnızca ABD-Çin savaşı için de geçerli değil. Uzmanlara göre Trump’ın Meksika ve Avrupa Birliği’ne karşı yaklaşımları da Washington’un COVID-19 mücadelesinde ortada kalmasına yol açabilir.

Eski Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, ABD’nin en büyük ikinci kişisel koruyucu ekipman ve tıbbi koruyucu giysi kaynağı olan Meksika’ya yönelik tarife tehditlerinin bu ürünlerin oradan temin edilebilirliğini azalttığını belirtti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu