
Dünya genelindeki korona vakaları 4 milyon 818 bine çıkarken, toplam ölü sayısı ise 317 bine dayanmak üzere. Hal böyleyken endişeler gittikçe artıyor. Özellikle ABD, 90 bin 978 ölü ile çok ciddi bir mücadele veriyor.
Hepimizin bildiği gibi ilk kez Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan salgın hastalık, dünyanın 200’den fazla ülkesine sıçradı. Zaten araları iyi olmayan ve uzun süreli bir ticaret savaşı içinde bulunan ABD ve Çin, şimdilerde ilişkilerini daha da kötüleştirdi.
ABD Başkanı Donald Trump salgından Çin’i açık bir şekilde sorumlu tutmuş, hatta elinde buna dair kanıtın dahi var olduğunu iddia etmişti.
ABD’nin bu imalarının ardından Avrupa’dan bazı ülkeler de şüphelenmiş ve konu hakkında soruşturma başlatılması talep edilmişti. AB ve Avustralya hala Covid-19 ‘un kaynağı konusunda şüpheci bir tavır takınıyor.
Koronavirüs, ABD – Çin Gerginliğini Kızıştırıyor
Çin’in virüsün insan yapımı olmadığı konusunda oldukça ısrarlı olmasına rağmen ABD cephesindeki diretmeler son bulmuyor. Son olarak ABD Devlet Başkanı Trump, ülkesi salgınla boğuşurken yeni bir iddia ortaya attı.
Trump, Çin’in koronavirüsü yaymak için hastalığı taşıyan halkı uçaklarla başka ülkelere yolladığını öne sürdü. Böylelikle Çin’e yüklenen suçlamalar devam etti. ABD’nin bu suçlayıcı tavrının iki ülke ilişkilerini daha da kötüleştirebileceği düşünülüyor.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, Çin’in bu suçlamalardan oldukça rahatsız olduğunu duyurdu. Hatta devlet başkanı Xi Jinping’in Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) konu hakkında yardım isteyeceği öğrenildi.
Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro, ABC News’e verdiği demeçte Trump’ın bu iddialarını destekledi;
Öte yandan iki büyük devlet arasındaki gerilimin salgın krizinden dolayı daha da arttığı bu ortamda ticaret anlaşmasının nasıl etkileneceği merak ediliyor. Trump’ın Pekin’e yeni tarifeler getirebileceği de gündemde. Vatandaşların sağlığı ve kilitlenen ekonomiler için verilen çabaların gerginliğin gölgesinde kalmaması umuluyor.