Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Üçlü Zirve Başladı! Beklentiler Olumsuz Yönde

Tüm dünya, bugün Antalya’da Türkiye’nin de katılımıyla gerçekleştirilen Rusya-Ukrayna görüşmesine odaklandı. Çıkacak sonuca ilişkin tahminler şöyle...
Üçlü Zirve Başladı! Beklentiler Olumsuz Yönde
Yorum

Savaşta iki hafta geride bırakılırken üçlü zirveden çıkacak sonuç merakla bekleniyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zirve öncesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ayrı ayrı görüştü.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının sona erdirilmesine yönelik görüşmelerin Antalya’da başladığını belirtti.

Görüşmeler Başladı Öncesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın saat 13.00’da Türkiye ve Rusya mevkidaşlarıyla basın toplantısı düzenleyeceği açıklandı.

Barış kararı çıkıp çıkmayacağı gündemdeyken uzmanlar savaşın sonlanmasına ilişkin iyimser görüş bildirmedi. Bu durumun nedeni iki tarafın beklentilerindeki uyuşmazlık olarak gösterildi.

Hem Ukrayna hem de Rusya daha önce savaş nedeni olan konulardan vazgeçmeyeceğini vurguladı. Rusya kısa süre önce savaşı bitirmek için şartlarını sıralarken Ukrayna en başından beri bağımsızlığından taviz vermeyeceğini söyledi. Rusya’nın talepleri arasında, Ukrayna’nın asla NATO’ya katılmayacağına ve askeri ittifak konusunda tarafsız statüye sahip olacağına dair yasal güvenceler yer alıyor.

Ukrayna, Rusya’nın tarafsızlık talebini tartışmaya açık olduğunun ve diplomatik bir çözüme hazır olduğuna işaret etse de kendisine sadece Rusya’dan değil, ABD ve NATO’daki müttefiklerinden güvenlik garantisi verilmesini istiyor.

Ayriyeten Rusya Ukrayna’dan 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ı Rus toprağı olarak tanımasını ve Donbas bölgesindeki Rus yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasını talep etti. Ukrayna ise topraklarının hiçbirini Rusya’ya vermek istemediğini tekrarladı.

BlueBay Asset Management stratejisti Timothy Ash bugün yaptığı açıklamada görüşmelerin çok çok zor olacağını belirtti. İki tarafın birbirinden çok uzak olduğunun üzerini çizdi.

İşgalin Ukrayna’nın olası NATO üyeliğiyle ilgili olmadığını düşünen stratejist, bunu Kırım ilhakıyla açıkladı. O dönemde Ukrayna’nın NATO katılım isteğinin ya da hiçbir askeri kapasitesinin olmadığını, tarafsız bir statüde bulunduğunu ve buna rağmen Ukrayna’nın işgal edildiğini söyledi.

Ve Putin’in Ukrayna’yı hala istediğinin üzerini çizdi. Analistlere ve stratejistlere göre Putin’in Ukrayna’ya girmesinin arkasında bir dizi faktör bulunuyor. Ancak çoğu kişi bunun büyük ölçüde Rusya’nın eski Sovyet ülkeleri üzerindeki otoritesini yeniden ortaya koyma ve Ukrayna’nın Batı’ya yönelmesini durdurma arzusundan kaynaklandığı konusunda hemfikir.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu