
Son birkaç ayda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs dalgası, son rakamlara göre enfekte olan 2 milyar üzeri vaka sayısıyla giderek büyüyor.
Gelişmiş ekonomiler dahil tüm dünyanın sert önlemler ve dev teşvik paketleri açıkladığı mücadele kapsamında bazı ülkeler kendi aralarında iş birliği adımları atıyor. Son hamlelerden bir tanesi de Türkiye’nin de katıldığı ve dün açıklanan Ortak Bildiri beyanı oldu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğulu, Twitter paylaşımında koronavirüsle mücadele kapsamında Uluslararası Koordinasyon Grubu’nun 5. Telekonferans görüşmesini yaptıklarını belirtti.Diğer ülkelerle birlikte COVID-19 sonrası dönemde küresel ekonominin iyileştirilmesi için atılabilecek adımları değerlendirip Ortak Bildiri’yi kabul ettiklerini açıkladı. Katılan diğer ülkelerin Kanada, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Singapur, Fransa, Peru, Brezilya, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Meksika Fas olduğu belirtildi. Grubun diğer ülkeleri de benzer bir yaklaşım benimsemeye çağırdıkları kaydedildi.
Açıklanan bildiri maddelerinde anlaşan ülkelerin, hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için birlikte çalışmalarının önemi vurgulandı.Küresel ekonomi, ticaret ve seyahatte benzeri görülmemiş aksaklıkları azaltmak için küresel iş birliğinin gerekli olduğu; bir aşı geliştirmek de dahil olmak üzere güçlü ve koordineli bir küresel sağlık yanıtı sunmaya gayret edilmesi gerektiği aktarıldı.
Küresel bağlantıları ve çok taraflı sistemi güçlendirerek kesintileri en aza indirmek ve daha güçlü bir şekilde iyileşmek amacıyla halk sağlığı, seyahat, ticaret, ekonomik ve finansal önlemler konusunda koordinasyon sağlamak için tüm ülkelerle birlikte çalışmak taahhüt edildi.
Dünya Sağlık Örgütü, virüsün sonraki merkezinin Afrika olabileceği konusunda uyarı yapmışken Ortak Bildiri’de de Afrika ve Küçük Ada Gelişmekte Olan Devletler’den bahsedildi.Bu ülkeler dahil krize savunmasız olanların karşılaştığı zorlukları ele almayı taahhüt eden grup, yardımlara sağlık sistemlerinin esnekliği ve tıbbi malzemelere erişimin yanında tolerans isteyen fakir ülkeler için borç ödemelerinin askıya alınmasını desteklemenin dahil olduğunu kaydetti.

Özellikle kadınların COVID-19 salgını tarafından orantısız bir şekilde etkilendiği ve yanıtların cinsiyete göre farklılaşan düşünceleri hesaba katması gerektiğini kabul ettikleri eklendi. Bildirgede ayrıca Covid-19 aşısı ve tüm ülkeler için geliştirilmiş test kitleri için araştırma ve bilimsel kaynakları ve çabaları paylaşmaya devam edileceği söylendi.
Grup; temel mal ve malzeme akışını sürdürmenin önemini ve deniz yollarını ve hava köprülerini koruma ihtiyacını da vurguladı. Tüm bunların yanında bakanlar, mahsur turistlerin evlerine dönmelerine izin vermek için yeterli kapasitenin sağlanması için kendi iç havalimanları ve havayollarıyla yakın çalışmaya devam etmeyi kabul etti.