
ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Meksika sınırına inşa edilmesini istediği duvar için fon bulmak amacıyla yaptığı acil durum ilanını geri çeviren tasarıyı; “tehlikeli ve sorumsuzca” ifadeleriyle tanımlayarak veto etti. Oval Ofis’te gazetecilerin önünde imzalanan veto, Trump’ın Beyaz Saray’a girdiğinden bu yanaki ilk vetosu olarak kayıtlara geçti.
Senato’da Perşembe günü yapılan oylamada 12 Cumhuriyetçinin de Demokratlara katılmasıyl tasarı, 41’e karşı 59 oyla kabul edilmişti. “Kongre bu tasarıyı geçirmekte özgür ve benim de bu tasarıyı veto etme sorumluluğum var” diyen Trump, açıklamasında ayrıca kendisinin kararı veto etmesinin kimse üzerinde baskı yaratmadığını belirterek; “çünkü hepimiz bir veto olacağını biliyorduk” dedi.
Sonuçta Trump şu anda ilanını kontrol etmek için kongre çabalarını geri çekse de yönetimi hala mahkeme zorluklarıyla mücadele etmek durumunda.Keza pek çok devlet ve dışarıdan bir dizi grup, yürütme eylemine meydan okuyan davalar açmıştı. Bu davalar kısmen Trump’ın geçen ay acil durum ilan ettiği zaman yaptığı açıklamalara atıfta bulunmuştu. Nitekim Başkan, bu adımı atması gerekmediğini ancak inşa engellerini hızlandırmak istediğini dile getirmişti. Meclis Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Cuma günü yaptığı yazılı bir açıklamada Demokratların Trump’ın vetosunu geçersiz kılmak için 26 Mart’ta oy vermeyi planladıklarını açıkladı.
Temsilciler Meclisi, şu anda 3 boş sandalyeyle birlikte 432 üyeye sahipti. Nancy Pelosi de dünkü açıklamasında; “26 Mart’ta Meclis, anayasamızı ve demokrasimizi Başkan Trump’ın acil durum ilanından bir kez daha korumak için harekete geçecek. Meclis’teki Cumhuriyetçiler, partizan iki yüzlülüğü ve anayasayı desteklemek ve savunmak için kutsal yeminleri arasında seçim yapmak zorunda kalacaklar.” ifadelerini kullandı.
Trump ABD-Meksika sınırına duvar örmek için 5.7 milyar dolarlık bütçe istemiş ancak Kongre bu teklifi reddetmişti. Ardından Trump ulusal acil durum ilan etmiş, bu hamle yalnızca Demokratların değil Cumhuriyetçilerin de tepkisini çekmişti. Ayriyeten sınır duvarı ödeneği konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hükümet Aralık ortasından başlayarak 35 gün kapalı kalmış, rekor süre tüm ülkeyi ayağa kaldırmıştı.
Demokratlar, Trump’ın Kongre’nin onay gücünü engellemek için sahte bir acil durum yarattığını öne sürüyor, Cumhuriyetçiler de Trump’ın bu hareketi neticesinde Demokratların ileride iklim değişikliği ve silahlı şiddet gibi olaylarda emsal göstererek acil durum ilan etmelerinden endişeleniyordu.
Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer de dün vetonun ardından yaptığı açıklamada; “Başkanın hukukun üstünlüğünü ve anayasamızı minimal düzeyde tutması şaşırtıcı değil. Acil bir durum yok, Kongre duvarı finanse etmeyi defalarca reddetti. Meksika bunun için para ödemeyecek ve iki partili bir çoğunluk onun sahte acil durumunu sonlandırmak için oy kullandı.” dedi. Neticede tüm yaşananlar, duvarın siyasi bir sorun olarak varlığını korumaya devam edeceğini gösterdi. Trump, kısa süre önce açıkladığı 2020 bütçesinde de sınır engelleri için ilave 8.6 milyar dolar istediğinde de başka bir tartışma yaratmıştı.