
Dünya genelinde bitmek bilmeyen koranavirüs salgınında ABD 37 bin ölümü aşmışken, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde de durum ciddiyetini koruyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nden alınan son verilere göre, Almanya da sıralamada beşinci olarak yer almış. Küresel vakaların sayısı ise 2.259.317’yi aştı.
Salgınla birlikte ülkelerde duran ekonomik faaliyetler, beraberinde işsizlikleri getirdi. Bundan etkilenen vatandaşlar bir an önce bu durumun sona ermesini istese en büyük desteklerin hükümet tarafından gelmesini bekliyorlar. Şuan dünyadaki hükümetler, pandemiy hafifletme yollarını arıyorlar ve yüksek miktarlarda teşviklerle gündeme geliyorlar.
Associated Press’in haberine göre, aralarında Kanada, Brezilya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin bulunduğu 13 ülkenin oluşturduğu bir grup, pandeminin küresel etkilerini hafifletmek için bir yardımlaşma talebinde bulundu. Bu, hayatları ve ekonomiyi kurtarmak için bu iş birliğinin gerekli olduğu kanısına vardılar.
Bugün gelen haberle, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı ortak çalışmanın küresel ekonomiyi iyileştirme çabaları için atılmış bir adım olduğu görüldü.Salgının yalnızca ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde can yakmadığı bir gerçek. Öyle ki İsviçre’de de 1344’ü bulan ölü sayısı ve 27 bini aşan toplam vaka sayısı durumun pek de parlak olmadığını gösteriyor.
Ne yazık ki etkilerini Hollanda’da da artıran salgın, toplam vaka sayısını 30 binin üzerine çıkardı.
En az ABD kadar yaralayıcı bir bilanço da İspanya’da kaydedildi. Öyle ki ülke ABD’den hemen sonra listenin ikinci sırasında yer aldı.
Dünyayı sarsan bu virüs, bazı ülkelerde yetersiz sağlık koşulları nedeniyle daha avcı kayıplara yol açabiliyor. Örneğin Hindistan, mali güç bakımından yetersizliği ve sağlık sektörünün eksikleri nedeniyle kalabalık nüfusundan ötürü hızla yayılan virüsü durduramıyor. Özellikle tıbbi malzeme bakımından yaşanan eksiklikler, uluslararası yardımlaşmanın önemini ortaya koyuyor.
Salgın için alınan önlemlerin işe yaradığı yönünde düşünceler de ortaya çıkabiliyor. Örneğin, Trump salgına yönelik alınan önlemlerin işe yaradığını söyledi ve onun bu yorumları artan vakaların ortasında geldi. Kendisinden gelen önlemleri genişletme kararı bazı haklı tepkilere yol açsa da bazı eyaletler düzelme yolunda ilk adımları atmıştı.
Görünen o ki salgının yayıldığı tüm yerlerde ülkeler yardımlaşmaya ihtiyaç duyabilir. Bu yalnızca ekonomileri açma yolunda adımlar değil, sağlık konusunda da yardımlaşmayı içermeli.