Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Yurt Dışı Uçuş Tarihlerini Açıklayan Pegasus’un Hisseleri %4’e Yakın Yükseldi

15 Haziran’dan itibaren Avrupa uçuşlarını kademeli bir şekilde başlatacağını duyuran Pegasus Hava Yolları, normalleşme sürecinde yeni tedbirleri duyurdu. Şirketin hisseleri ise gün içinde kazanca yöneldi.
Yurt Dışı Uçuş Tarihlerini Açıklayan Pegasus’un Hisseleri %4’e Yakın Yükseldi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye‘de koronavirüs salgınının kontrol altına alınması ile birlikte Mart ayının ortasından bu yana uygulanan kısıtlamalar kaldırılmaya başlandı. İlk olarak 11 Mayıs‘ta bazı işyerlerinin açılmasına karar verilmiş, Haziran ayının gelmesiyle birlikte de neredeyse tüm kısıtlamalara son verilmişti.

Şehirlerarası ulaşım yasağının kaldırılmasının ardından hava yolu şirketleri birer birer uçuş tarihlerini açıklamaya başladı. Önce 27 Mayıs’a, daha sonra 3 Haziran’a kadar seferlerini iptal eden Pegasus Hava Yolları, uçuşlara yeniden başlayacağını ve yurt dışı sefer tarihlerini duyurdu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada 15 Haziran itibarıyla Avrupa uçuşlarına başlanacak.

Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında getirilen kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte ilk yurt dışı uçuşunun 13 Haziran‘da Almanya’ya yapılacağı bildirildi. Pegasus tarafından yapılan açıklamada bu ülkenin ardından Avusturya, Danimarka, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Belçika ve Fransa gibi ülkelere de uçuşlar kademeli bir şekilde başlatılacak.

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen yolcuların hepsinde sağlık kontrolünün yapılacağı, şüpheli görülen vakalarda ücretsiz bir şekilde PCR testinin uygulanacağı belirtildi.

Yine Türkiye’ye giriş yapan kişilerin Sağlık Bakanlığı’nın verdiği talimatlar doğrultusunda 14 gün boyunca kendilerini evlerinde karantina almaları gerektiği bildirildi.

Pegasus Yeni Dönem Tedbirleri
Kaynak: Pegasus Hava Yolları

Şirketin internet sitesinde paylaşılan detaylı bilgiye göre söz konusu varış noktası olan ülkeler ve direkt girişine izin verilen şartlar şu şekilde açıklandı:

  • Almanya’ya; Alman vatandaşları, ülkede oturma iznine sahip olanlar, C ve D tipi vize sahibi olan kişiler,
  • Avusturya’ya; Avrupa Birliği, Schengen üyesi, İsviçre ve İngiltere vatandaşları, oturma izni olanlar, D tipi vize sahipleri,
  • İsviçre’ye; İsviçre vatandaşları, sağlık alanında resmi toplantılar için görevli olan C tipi vize ve D tipi vize sahipleri,
  • Danimarka’ya; Danimarka vatandaşları, Danimarka, Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, İzlanda tarafından verilen oturum iznine sahip olanlar, iş sözleşmesi ve istihdam belgesi olanlar, taşımacılık faaliyetinde bulunacak kişiler, D tipi vizesi olanlar, ailesinin Danimarka’da yaşadığını ispat edenler, eğitim faaliyetine katılacak kişiler,
  • Belçika’ya; Belçika vatandaşları, oturma izni olanlar, AB, Schengen üyesi, İsviçre, İngiltere, Andora, Monako, Karadağ, Makedonya, San Marino, Sırbistan ve Vatikan ülkelerinin vatandaşları, oturum veya aile birleşim kartı sahipleri ve D tipi vize sahibi olup da Fransa üzerinde ülkesine geçiş yapmak isteyenler,
  • Fransa’ya; Oturma izni olanlar, Fransa vatandaşları, Fransa üzerinden ülkelerine dönüş yapacak olan AB, Schengen üyesi, İsviçre, İngiltere, Andora, Monako, San Marino, Sırbistan ve Vatikan ülkelerinin vatandaşları, oturum-aile birleşim kartı sahipleri ve D tipi vize sahibi kişiler giriş yapabilecekler.
55,80 liradan açılan Pegasus Hava Yolları’nın borsada işlem gören hisseleri (PGSUS) bugün %4’e yakın kazanç sağladı.
Pegasus Hava Yolları Hisse Performansı
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Pegasus’un hisse başı fiyatı 2020 yılına 86 liranın üzerinden girmişti. Zaten çok sürmeden Çin’in Wuhan kentinde yeni tip koronavirüs adı verilen bir virüsün insanların hastalanmasına, hatta ölmesine sebep olduğu haberi geldi.

İlk başlarda bize çok uzak gibi görünse de birçok ülke tedbir amacıyla yurt dışı giriş çıkışlarına sınırlama getirdi. Bununla birlikte hava yolu taşımacılığında yer alan tüm şirketler zarar gördü. Hatta bunlardan bazıları çok ciddi finansal sıkıntıya girdi.

Örneğin; İngiliz hava yolu şirketi British Airways nakit sağlamak için sanat koleksiyonundaki parçaları satışa çıkardı. Alman şirket Lufthansa ise hükümetten 9 milyar Euro’luk yardım almak zorunda kaldı.

Pegasus’un hisseleri de uçuşların tamamen durdurulmasıyla 23 Mart’ta, 23,56 liraya kadar gerilemişti. Salgının ülkemizde kısa süre içerisinde kontrol altına alınmasının verdiği iyimserlikle 14 Nisan’da 61,6 liraya kadar tırmanmıştı. Sonrasında hafif dalgalanma gösterse de pozitif performans sergilediğini söylemek mümkün.

TSİ 16:25’te %3,52 artıda 58,85’ten işlem gören hisseler gün içerisinde 55,05 – 59,4 arasında hareket etti. Günlük kazancını %4’e yaklaştıran hisselerdeki yükselişte yurt dışı uçuşlarının tarihlerinin açıklanmasının payı oldu.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu