
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin kredi notunu negatif olarak değerlendirerek Türkiye Merkez Bankası’nın seçim öncesinde lirayı desteklemek için rezervlerini kullanmasının bağımsızlığı konusundaki soruları yenilediğini söyledi.
Sonuçta geçtiğimiz hafta Türkiye Merkez Bankası, altın ve döviz rezervlerinin 22 Mart’ta sona eren hafta için 2 milyar doların üzerinde düştüğünü gösteren verilerini yayınlamıştı. Moody’s Ratings Agency de Pazartesi günkü notunda; “rezervlerdeki düşüş, Türkiye Merkez Bankası’nın belediye seçimlerinden önce lirayı desteklemek için yerel döviz piyasasına müdahale ettiği yönünde fikir veriyor” diyerek düşüşe gönderme yaptı.
Moody’s’in yorumları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin yıllar süren iktidarın ardından ilk kez Ankara’yı kaybetmesiyle ciddi bir başarısızlığa uğradığını gösteren sonuçların ardından geldi.Nitekim Cumhuriyet Halk Partisi adayı Mansur Yavaş’ın Ankara’da açık bir zafer kazandığı söylendi ancak İstanbul’da başa baş giden yarışın sonuçları hala kesinleşmedi. Öte yandan geçtiğimiz
yıl iç ekonomideki sıkıntılardan dolayı rekor düşük seviyelere inen lira, Perşembe günü de dolar karşısında yüzde 5’e kadar gerileyerek 5.569 seviyelerine düşmüştü. Lira Pazartesi günü 5.57 seviyelerine yükselmeden önce ise dolar karşısında 5.61 seviyelerinde kalmaya devam etmişti.
Kaldı ki geçen yıl Recep Tayyip Erdoğan’ın büyümeyi sürdürmek için kurumu faiz oranlarını düşürmeye zorlamasının ardından da Türkiye Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin sorular gündeme gelmişti. Moody’s raporunda; “Lirayı destekleme müdahalesi Türkiye Merkez Bankası’nın döviz kurunun serbestçe dalgalanmasına izin verdiği uzun vadeli politikasına aykırı ve kurumun şeffaflığı ile bağımsızlığına hakkında yenilenmiş sorular doğuruyor” dedi.
Türkiye’nin rezervlerindeki hamlesini kredi notu açısından negatif olarak belirten Moody’s, brüt ve net rezervlerin halihazırda çok düşük seviyelerde olduğunu kaydetti. Mevcut düşük seviyelerin Türkiye’nin dış kırılganlığını artırdığını da vurguladı.
Liradaki düşüşün yanında Türkiye piyasaları da düşerken Moody’s, BIST 100 endeksi bir hafta öncesine kıyasla Çarşamba günü yüzde 12’nin üzerinde gerilediğini hatırlattı. Seçim sonuçlarının muhtemelen piyasalardaki şokun devam edip etmeyeceğini belirleyeceğini öngören derecelendirme kuruluşu; “Türkiye finansal piyasalarında yenilenen karışıklık ve resesyona yönelik politika tepkisindeki yükselen belirsizlik daha fazla sermaye çıkış riskini artırıyor.” dedi.