Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Moody’s Kovid-19 Nedeniyle Küresel Büyümenin Bu Yıl %0,5 Daralacağını Öngörüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, koronavirüs pandemisinin etkisiyle küresel büyümenin 2020’de %0,5 küçüleceğini tahmin ediyor. Daha önceki açıklamasında %2,6 büyüme bekliyordu.
Moody’s Kovid-19 Nedeniyle Küresel Büyümenin Bu Yıl %0,5 Daralacağını Öngörüyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüsün ekonomiye etkilerini değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, salgın nedeniyle küresel büyümenin bu yıl %0,5 daralacağını belirtti.

Kurum analistleri daha önceki raporunda küresel büyümenin 2020 yılında %2,6 artacağını belirtmişti. Ancak dünyada 21 binden fazla kişinin ölmesine sebep olan Covid-19 salgınının etkisiyle bu tahminini eksi %0,5’e çekti.

Moody’s koronavirüs salgınının küresel ekonomide daha önce görülmemiş büyüklükte bir şoka neden olacağını bildirdi.

Moody's Büyüme TahminiBüyüme tahminlerini aşağı yönlü revize eden derecelendirme kuruluşu küresel ekonomide bu yıl %0,5 daralma beklerken, 2021 yılında %3,2 büyüyeceğini öngörüyor. Yapılan açıklamada tahminlerini aşağı yönlü çekmelerinde salgın nedeniyle son dönemde dünya çapında ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde azalmasının etkisi olduğu kaydedildi.

Finansal alanda görülen daralmanın, merkez bankalarının ve hükümetlerin hızlı politika hamlelerinin ve bunlara rağmen piyasalarda negatif havanın 2008 finansal krizi dönemindeki seviyelere ulaştığı bildirildi.

Bireylerin gelir kayıplarının ve işletmelerin faaliyetlerinin durma noktasına gelmesinin küresel ekonomiye çok büyük darbe vuracağı kaydedildi. Söz konusu pandemi süresince önümüzdeki aylarda işsizliğin artacağını, bu durumun toparlanmasının ise işletmelerin gelir kayıplarının ne zaman telafi edileceğine bağlı olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada salgının yarattığı şokun sonuçları ortaya çıktıkça politika tedbirlerinin de devam edeceği belirtildi.

Koronavirüs Salgını Ekonomiye EtkileriMoody’s analistleri piyasalarda meydana gelen zararın netleştikçe hükümetlerin politika tedbirlerinin de o ölçüde büyüyeceğini ve devam edeceğini bildirdi. Bu durum devam ettiği sürece ekonominin durgunluk yaşayacağı, reel ve finansal sektörlerin kırılganlığının artacağı belirtildi.

Suudi Arabistan dışındaki tüm G20 ülkelerinin büyüme tahminlerinin düşürüldüğü, gelişmiş ülkelerde üretim kaybının daha büyük olacağı ifade edildi. Bir önceki raporda %2,3 bekledikleri ABD ekonomisinin bu yıl %2 küçüleceği, önümüzdeki yıl ise %2,3 büyüme göstereceği söylendi. Euro bölgesi için beklenti 2020 yılında %2,2 daralma olurken, 2021’de %2 artış olarak açıklandı.

Analistlerin hazırladığı raporda Almanya ekonomisinin bu yıl %3, Fransa’nın %1,4, İngiltere’nin %2,6, İtalya’nın %2,7 daralacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin ise 2020’de %1,4 küçüleceği, gelecek yıl %0,8 artış göstereceği belirtildi.

Koronavirüs salgını ilk olarak Aralık ayının ortasında Çin’de ortaya çıktı ve oradan bütün dünyaya yayılım gösterdi. Moody’s salgının etkisiyle Çin ekonomisinin bu yıl %3,3, gelecek yıl %6 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Daha önceki tahminde 2020 yılı beklentisi %6 olarak açıklanmıştı.

Kurum analistleri düşen petrol fiyatlarının üretici ülkeler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilere değindi.

Petroldeki Düşüş Konusunda UyarıOPEC ve dışı ülkelerin üretim kısıntısında fikir ayrılığına düşmesi son dönemde zaten düşüş gösteren fiyatları iyice baskıladı. Moody’s bu durumun petrol ihracatı yapan ülkelerin kredi profillerini zayıflatabileceğini bildirdi.

Moody’s Başkan Yardımcısı Alexander Perjessy, düşük fiyatların piyasada yapısal bir değişiklik yaratmasını beklemediklerini belirterek, “2020-2021 yıllarında düşük petrol fiyatları karşısında en çok zarar görebilecek ülkeler mali gelir ve ihracat kaynakları hidrokarbona bağlı olan ve adapte kapasitesi sınırlı ülkelerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlardaki düşüşün Umman, Kongo Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt ve Bahreyn ekonomilerini daraltacağını dile getirdi. Umman, Bahreyn, Irak ve Angola’nın ise en kırılgan ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu