
Covid-19 salgını nedeniyle nakit para kullanımını azaltan tüketiciler, online ve temassız ödeme işlemlerine yöneldi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Mart ayında kartlı ödeme adedi yıllık bazda %3 artış gösterdi.
Mart sonu itibarıyla toplam kart sayısı %9 artarak 239 milyona ulaştı. Söz konusu dönemde kartlı ödeme tutarı 2019 yılının aynı dönemine kıyasla %9 artarak 85.5 milyar TL’ye dayandı. Öte yandan nakit çekim adedi %14’lük gerilemeye tekabül etti.
BKM verilerine göre Mart ayında kartlı ödemelerde en fazla artış gösteren grup market, gıda, sağlık, kozmetik ve elektronik eşya oldu.Yıllık bazda bakıldığında market ve gıda sektöründe %44, elektronik eşya, sağlık ve kozmetikte %16 artış oldu. Diğer taraftan koronavirüs salgını etkisiyle seyahat acenteleri harcamaları %33, hava yolları ve konaklama sektörüne yapılan harcamalar %42 oranında azaldı.
İnsanların daha hijyenik ve güvenilir ödeme yöntemlerini tercih ettiği şu süreçte temassız ödeme 3 katına çıktı. 2019 yılının aynı dönemine kıyasla 85.8 milyon adet temassız ödeme yapıldı. Yapılan açıklamada geçtiğimiz ay temassız ödeme limitinin 250 TL’ye çıkarılmasının etkisi olduğu kaydedildi.
Mart ayında her beş mağaza içi ödemeden bir tanesi temassız yöntem kullanılarak yapıldı.Türkiye‘de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart sonrasında temassız ödemelerin zirve yaptığı ve sosyal izolasyon sürecinin başlatılmasıyla ayın ikinci haftasında en üst düzeye ulaştığı belirtildi. Yine geçen ay 2,5 milyon farklı kart ilk defa temassız ödeme yöntemini tercih etti.
Bunun yanında 3 milyon kart ise ilk defa internet ödemelerini kullandı. Söz konusu dönemde internetten kartlı ödeme tutarı yıllık bazda %19 artarak 16.5 milyar TL’ye çıktı. Burada da en fazla artış gösteren sektörler market ve gıda olurken, yıllık bazda yaklaşık 2,5 katlık bir artış kaydedildi.