Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Malezya Pandeminin Yanında Siyasi Meselelerle de Uğraşıyor

Bir yandan koronavirüs salgını diğer yandan siyasi istikrarsızlıkla mücadele eden Malezya ekonomisi, bu sebeplerin etkisiyle daha çok zarar görebilir.
Malezya Pandeminin Yanında Siyasi Meselelerle de Uğraşıyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 nedeniyle 113 vatandaşını kaybeden Malezya’da şu ana kadar 5 bin 615 kişi tedavi olup sağlığına kavuştu. Güncel verilere göre 6 bin 941 aktif vaka bulunuyor. Birçok ülke gibi Malezya da salgınla mücadele ederken, ekonomi anlamında zorlu bir sınav veriyor.

Mart ayının ortasından bu yana dünyanın hemen her ülkesinde salgının yayılmasını kontrol etmek amacıyla okullar ve zorunlu olmayan işyerleri kapatıldı, seyahatler iptal edildi. Malezya tüm ülkeler gibi bu sorunlarla mücadele ederken, bir taraftan da siyasi meselelerini çözmeye çalışıyor.

Malezya Parlamentosu Pazartesi günü pandemiye dair gelişmeleri ele almak için toplandı.

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah Parlamento KonuşmasıMalezya Kralı Sultan Abdullah Şah, salgınla mücadelede sağlık çalışanlarının kendilerini riske attıklarını, yorulmadan büyük bir fedakarlık göstererek çalıştıklarını ifade etti. Vaka sayısında düşüş olmasına rağmen sosyal mesafe kuralına uyulmaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hükümetin ekonomik kalkınmaya odaklanması gerektiğini ifade eden Malezya Kralı, yatırımları artırıp iş dünyasına kolaylık sağlamak için teşviklerin artırılması, mevcut yasaların düzenlenmesi ve yasal prosedürlerin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Kral Sultan Abdullah Şah, parlamentodaki oturumda yolsuzlukla mücadele konusuna da değindi. “Gelişmiş, istikrarlı ve müreffeh bir milletin kurulmasının önündeki en büyük engel yolsuzluktur.” diyen Malezya Kralı, Mart ayında yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte başlayan tartışmaları doğru bulmadığını aktardı.

Malezya; koronavirüs salgını, ekonomik kriz ve siyasi sorunlar olmak üzere üçlü bir kriz yaşıyor.
Malezya GSYİH
Kaynak: Trading Economics

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed Şubat ayında istifa ettikten sonra, yerine Muhyiddin Yasin getirilmişti. Mahathir’in istifasının ardından iktidar koalisyonunun güç kaybedeceğine dair spekülasyonlar olmuştu. Malezya Demokrasi ve Ekonomik İşler Enstitüsü üyesi Tricia Yeoh, hükümeti yöneten koalisyonun şu an çok kırılgan ve hassas olduğunu belirtti.

Söz konusu tartışmanın ve siyasi istikrar sorununun ekonomiye de zarar vereceğini ifade eden Yeoh, hükümetin parlamentodaki herhangi bir hareket ve yasa tasarısını daha uzun süre göz ardı edemeyeceğini dile getirdi.

Malezya Aktif Vaka Tablosu
Kaynak: Worldometer

Malezya araştırma firması Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü analistlerinden Muhammad Harris Zainul, federal borcun gayri safi yurt içi hasılanın %52’sine yaklaştığını söyledi. Söz konusu politik tartışmaların ülke ekonomisine daha çok zarar vereceği yorumu Zainul’dan da geldi.

2019 verilerine göre Malezya’nın GSYH tutarı 370 milyar dolar olurken, dünya ekonomisinin %0,31’ine denk geliyor. Hükümet bugün olağanüstü toplanarak salgın meselesini konuştu. Bir sonraki toplantı ise 13 Temmuz ve 27 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Sultan Abdullah, zaten zorlu bir süreçten geçildiğini ve bu dönemde siyasetçilerin ülkeyi uçuruma sürükleyecek tartışmalardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu