
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Asya Pasifik ticaret anlaşmasını şimdilik Hindistan olmadan tamamlamaya istekli olduğunu söyledi.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) isimli anlaşmaya atıfta bulunan Muhammed, açıklamalarıyla dikkat çekti ki müzakereler 2013 yılından beri devam ediyordu. Anlaşmanın tamamlanamamasındaki en kritik noktalardan birisi ise Hindistan’ın pazarlarını açmaya isteksiz olmasıydı.
Nikkei Asian Review’ın yakın tarihli bir raporunda Çin’in RCEP müzakerelerinin yavaş ilerlemesine karşı sabırsız olduğu ve anlaşmaya 16 değil 13 ülke ile devam etmeyi önerdiği söylenmişti.Buna göre serbest ticaret anlaşmasından Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı çıkarmak planlanıyordu. Söz konusu RCEP ülkeleri arasındaki 16 ülke ise 10 Güneydoğu Asya ülkesi ile onların; Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere 6 büyük ticaret ortaklarını içeriyordu. Anlaşmanın sonuçlanması durumunda ise 16 ülke dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın üçte birini kapsayan büyük bir ticaret bloğu oluşturacaktı.
“Bunun için çalışacağımızı düşünüyorum. Oldukça zor çünkü ekonomilerle rekabet ediyoruz, birbirimizle rekabet ediyoruz ve buradan sonra birlikte çalışmaya devam etmek için düşünce yapımızda radikal bir değişiklik yapılması gerekiyor. Bu zaman alacak” dedi. Malezya lideri RCEP katılımcılarının hangi çerçevenin en iyi sonucu vereceğini düşünmelerinin gerekeceğini ekleyerek bunları; Çin’in 13 ülkeden oluşan anlaşma tasarısı veya 16 ülkenin tamamını içeren orijinal anlaşma olarak tanımladı.
Kendisinin şu anda 13 ülkeli anlaşmayı tercih edeceğini dile getiren Muhammed, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın gelecekte pakta katılmalarına açık olduğunu bildirdi. Muhammed, devam eden ticaret savaşının Malezya’ya etkileri hakkında da konuştu.
Çünkü daha önce ABD-Çin savaşının Malezya için pozitif olduğu söylenmişti. Başbakan Mahathir’in ekonomik danışmanına göre; Malezya’nın ekonomik büyümesi, Pekin ve Washington arasında sürmekte olan ticaret savaşı nedeniyle ekstra bir yüzde 0,1 puan daha kazanacaktı. Ancak Başbakan, bunun iyi olmayla birlikte avantajların yalnızca geçici olabileceği konusunda şöyle uyardı: “Kısa vadede bunun iyi bir haber olduğunu düşünüyorum. Ama sonunda, bu ticaret savaşını durdurmalı ve kesinlikle tırmandırmamalıyız.”