
Ülkenin resmi haber kaynağı olan Kore Merkez Haber Ajansı‘ndan (KCNA) yapılan açıklama, manşetlerde yer buldu. KCNA, Kuzey Kore’nin Donald Trump’tan lideri Kim Jong Un için doğum günü tebriklerini aldığını ancak kişisel ilişkilerinin görüşmelere geri dönmek için yeterli olmadığını yazdı.
Ayrıca Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Kim Kye Gwan, Kim’in kişisel olarak Trump’ı beğenebildiği fakat ülkesine kişisel duygular temelinde liderlik etmeyeceğini söyledi.
“Başkan Kim Jong Un’un Başkan Trump hakkında iyi kişisel hisleri olmasına rağmen ABD tarafından kandırıldık, bir buçuk yıldan fazla bir süredir onunla diyalogda sıkışıp kaldık ve bu bizim için kaybedilen zamandı” dedi.
Danışman, Kuzey Kore’nin Şubat 2019’da Trump’ın Kim Jong Un’la Hanoi’de gerçekleştirdiği zirvedeki gibi teklifleri tartışmayacağını da belirtti.Kuzey Kore’nin yaptırımların kısmen hafifletilmesi için nükleer tesislerinden vazgeçmeyeceğini ve görüşmelere ancak ABD taviz verdiğinde geri döneceğini de sözlerine ekledi.
“Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve ABD arasındaki diyaloğun tekrar açılması, ancak ikincisinin öncekinin gündeme getirdiği konularda mutlak anlaşma koşuluyla mümkün olabilir ancak ABD’nin ne buna hazır ne de bunu yapabilecek olmadığını biliyoruz.” dedi.
Danışman bu açıklamalarının yanında Güney Kore‘yi Kuzey ve ABD arasındaki ilişkilerden uzak durması konusunda uyardı. Güney Kore’nin iki ulusun ilişkilerinde “arabulucu rolü oynamak” istiyormuş gibi müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Cuma günü, Güney Koreli bir yetkili Trump’ın Güney Korelilerden Kuzey Kore’ye doğum günü dileklerini iletmelerini istediğini söylemişti.
Kuzey Koreli danışman; “Güney Kore’nin Kim Jong Un ile Başkan Trump arasındaki kişisel ilişkilere karışması bir şekilde küstahça” dedi. Kuzey Kore’nin Trump’tan doğrudan selamlarla bir mektup aldığını ekleyen danışman şöyle devam etti: “Ancak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin üst düzey liderleri ile ABD arasında özel bir irtibat kanalı olduğunu bilmiyor gibi görünüyorlar.”