
Japonya Çevre Bakanı Shinjiro Koizumi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ilk çocuğunun doğumunun ardından 3 aylık süreç içinde 2 haftalık babalık izni kullanacağını açıkladı. Japon politikacının babalık izni kullanma kararı, derinlemesine cinsiyet dengesizliği ve aşırı çalışma saatleri ile engellenen ülke kültürü için önemli bir dönüm noktası olarak görüldü.
Geleceğin muhtemel başbakan adaylarından biri olarak lanse edilen 38 yaşındaki Koizumi, söz konusu hareketin diğer babaları yeni ailelerine bakmak için zaman ayırıp rahat hissetmeleri için teşvik etmesini umduğunu söyledi. Yaptığı açıklamada; “umarım babalık iznim, herkesi çevre bakanlığında tereddütsüz çocuk bakım izni alabileceği çalışma tarzlarına yönlendirir” dedi.
Pek çok kişi Japon politikacının hareketini kutlarken, birçoğu da bunun yeterli olmadığını savundu.Dünyadaki en cömert babalık izni politikalarından bazılarına sahip olan Japonya’da hem erkekler hem de kadınlar, bir yıllık kısmen ücretli izin ya da yerel çocuk bakımı merkezi yoksa daha uzun süre izin alma hakkına sahip.
Ancak erkekler arasında bu izni kullanım oranı inanılmaz derecede düşük. Hükümet istatistiklerine göre 2018’de özel sektörde kadınların yüzde 82’sini karşılık, erkeklerin sadece %6’sından biraz fazlası babalık izni almış. Ayrıca yüzde 6’lık kesinim kayda değer kısmı da 1 haftadan kısa izin kullanmış.
Oran birkaç yıl önce kaydedilen yüzde 3’lük ortalamanın iki katı olsa da hükümetin yüzde 13’lük 2020 hedefinin epey aşağısında.Öte yandan kamu sektöründe babalık izni kullananların oranı yüzde 21’in biraz üzerinde. Yine de Japonya bu konuda İngiltere ve Brezilya gibi büyük ekonomilerin çok altında. Köklü ültürel normların da bu uyumsuzlukta önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.
Japonya, dünyanın en uzun çalışma saatlerine sahip ve bunun işgücünün orantısız bir parçasını oluşturan erkekleri özellikle etkilediği düşünülüyor. Bu arada, geleneksel cinsiyet rolleri de kadınların çocuk bakımı sorumluluğunun çoğunu taşımaya devam ettikleri anlamına geliyor.
Bu Başbakan Shinzo Abe’nin, kadın istihdamını artırmayı amaçladığı Womenomics programıyla ele almaya çalıştığı bir sorun. Tokyo Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Merkezi’nden Yumiko Murakami, Japonya Çevre Bakanı Shinjiro Koizumi’nin hareketiyle ilgili verdiği bir demeçte, bunun yeniden dengelenmeye aynı zamanda ülkenin küçülen nüfusunun artmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
“Babalar izin alır ve eşlerine bebeklerle yardım ederlerse, belki kadınların evde daha fazla desteği olur ve iki ya da üç çocuğa gitmeye karar verebilirler. Umarım bu, Japonya’da işlerin yavaş ama emin adımlarla değişmeye başladığının iyi bir işaretidir.”