Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İSO: Birçok Alanda Tedarik Kanallarını Güçlendirmeliyiz

Aylık meclis toplantısında konuşan İSO Başkanı, Rusya ve Ukrayna’dan yaptığımız ithalata değinerek, tedarik çeşitliliğinin öneminden bahsetti.
İSO: Birçok Alanda Tedarik Kanallarını Güçlendirmeliyiz
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Mart ayı olağan toplantısında konuştu. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın başkanlığında yapılan toplantıya Ticaret Bakanı Mehmet Muş da katıldı. Meclisin ana gündem maddesi “Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Ekonomi, İhracat ve Sanayimizin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Arayışı” oldu.

Rusya ve Ukrayna savaşının Türkiye’nin iki ülke ile olan ticaret ve turizm hacmini daraltacağını söyleyen Bahçıvan, tedarik zincirlerini aksatacağını, gıda ve enerji faturasını artıracağını, cari dengeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Bu nedenle enerji öncelikli olmak üzere birçok alanda tedarik kanallarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yerli ve temiz enerji kaynaklarına dayalı üretimin desteklenmesi ve enerji verimliliğinin artırılmasının kritik önem taşıdığını sözlerine ekleyen Bahçıvan, çok daha güçlü tarımsal politikalar ve üretim stratejileri oluşturulması gerektiğini aktardı.

Rusya ile ticaret hacmi hakkında bilgi veren İSO Başkanı; 2021 yılında 34,7 milyar dolar ihracat, 4,5 milyar dolar ithalat olmak üzere, 7,4 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını belirtti. Rusya’nın başta doğal gaz olmak üzere tarım ürünlerinde de önemli bir tedarikçimiz olduğunu dile getirdi. Ukrayna ile de buğday, demir çelik gibi ürünlerin ithal edildiğini anımsattı.

Bakan Muş: Türkiye’nin Tedarik Zincirlerinde Aksama Olmadı

Bakan Muş: Türkiye’nin Tedarik Zincirlerinde Aksama OlmadıToplantıya konuk olarak katılan Ticaret Bakanı Muş, dünyada son 40 yılın en yüksek enflasyonun yaşandığını ve enerji fiyatlarının büyümeyi etkilediğini söyledi. Talep artışına rağmen Türkiye’nin tedarik zincirlerinde bir aksama olmadığını belirtti.

İSO Meclis Başkanı Okyay ise “Tüpten çıkan diş macununa benzetilen enflasyon, hiperenflasyon boyutuna ulaşma riski bizleri endişelendiriyor. Enflasyon karar alma süreçlerimizi zorlaştırıyor, kaynakların rasyonel alanlara yönlendirilmesini engelliyor, en basit ifadeyle geliri devlete gitmeyen bir vergi etkisi yaratıyor.” dedi.

Artan enerji fiyatlarının yanında enerji kaynaklarına erişimde yaşanan kesintilerin sanayicileri zor duruma soktuğunu belirtti. Bunların yanında finansman kaynaklarının azalmasının da yeni yatırımlar için sermaye sorunu yarattığını sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu