Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İngiltere’nin Şifreli Sohbetleri Dinleme Önerisine Teknoloji Devleri Karşı Çıktı

İngiltere Hükümet iletişim Merkezi, mesajlaşma uygulamalarındaki şifreli sohbetlerin gizlice dinlenmesini talep etmişti. Birçok şirket öneriyi kınadı...
İngiltere’nin Şifreli Sohbetleri Dinleme Önerisine Teknoloji Devleri Karşı Çıktı
Son Güncelleme: 
Yorum

Sosyal medya uygulamalarının yaygınlaşması ile beraber milyonlarca kullanıcının temel iletişim aracı haline geldiği biliniyor. Hal böyle olunca pek çok organize faaliyetin bu mecralardan düzenlendiğine tanık oluyoruz. Hükümetler ve istihbarat örgütleri de sosyal medyayı takip ederek pek çok olayı aydınlatıyor. Resmi kurumların çoğu zaman teknoloji şirketlerinden gizli verileri talep ettiği bilinir.

Teknoloji şirketleri ise kullanıcı gizliliğinin esas olduğu gerekçesiyle bu talepleri kabul etmezler. Son olarak İngiltere’den bezer bir talep geldi. İngiltere Hükümet İletişim Merkezi, teknoloji şirketlerinin hizmetini sağladığı mesajlaşma uygulamalarından şifrelenmiş sohbetlerin dinlenmesini önerdi. Sektörün önde gelen şirketlerinin yer aldığı 50’den fazla kurum, gelen öneriyi kınadı.

Teknoloji Devlerinden İngiliz Kuruma Kınama

Teknoloji Devlerinden İngiliz Kuruma Kınama

GCHQ tarafından gelen şifrelenmiş sohbetlerin gizlice dinlenmesi önerisi tüm çevrelerde tepkiyle karşılandı. Pek çok teknoloji devi şirket ise gelen bu öneriyi yayınladıkları bir mektup ile kınadı. Şirketler arasında Microsoft, WhatsApp, Google ve Apple gibi teknoloji devleri yer alıyor. İngiliz kurumdaki kıdemli yetkililer geçtiğimiz yıl hayalet protokol adı altında şifrelenmiş mesajlaşma hizmetlerine gizlice dahil olmak istediklerini belirtmişti.

Kurumdan gelen talepte istihbarat örgütlerinin şifrelenmiş sohbetlere “CC” olarak eklenmesi ve kullanıcıların bu sohbetlerdeki gizli konuklardan haberinin olmaması yönünde. Ancak kişisel veri gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle bu talep yoğun tepki topladı. Şirketler bu taleple ilgili açıklamasında insan hakları için ciddi bir tehdit tanımlamasına yer verdiler.

Şifrelemenin Bir Anlamı Kalmıyor

Şifrelemenin Bir Anlamı Kalmıyor

Bilindiği üzere WhatsApp, Messenger gibi pek çok mesajlaşma uygulamasında sohbetler uçtan uca şifreleme yöntemiyle iletiliyor. Bu sayede milyonlarca kullanıcının verilerinin korunması sağlanıyor. Ancak İngiltere merkezli kurumdan gelen talep bu korumayı tamamen ortadan kaldırmaya yönelik.

Mektubun altında imzası bulunan teknoloji şirketleri hayalet protokol fikrinin, kullanıcıların güveninin kaybolmasına neden olacağını belirtiyor. Diğer taraftan söz konusu uygulamaların gizli protokolün dahil olmasına olanak sağlayacak şekilde yeniden geliştirilmesi gerekiyor.

Her ne sebeple olursa olsun sohbetlerin üçüncü bir kaynak ile paylaşılması, tüm güvenlik önlemlerini boşa çıkarıyor. Şirketler yayınladığı mektupta GCHQ’yu gizlilik haklarını, siber güvenliği, kamu güvenini ve şeffaflığını korumaya odaklanmaları yönünde uyardılar.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu