
IHS Markit/CIPS tarafından yapılan ankette, İngiltere’nin baskın hizmetler sektörünün Nisan’da rekor bir hızda daraldığı kaydedildi.
Kafe ve kuaför gibi hizmetlerin yaklaşık %79’u, kitlesel kapanmaların ortasında ticari faaliyetlerde bir düşüş olduğunu bildirirken IHS Markit, ekonominin yüzde 7 düşebileceği yorumuyla yankı uyandırdı.
Nisan verileri İngiltere hizmet sektörü faaliyetinde anketin başladığı Temmuz 1996’dan bu yana görülmemiş ölçekte bir düşüş olduğunu gösterdi. Buna göre hizmet sektörü için PMI Mart ayındaki 34,5’ten Nisan’da 13,4’e geriledi.
Son iki ay öncesindeki rekor düşük seviye ise Kasım 2008’de kaydedilen 40,1’lik seviyeydi.
Nisan’da azalan faaliyet hacimleri büyük ölçüde iş kapanışlarına, evde kal çağrılarına ve zorunlu olmayan harcamalardaki düşüşe bağlandı.
Anketi derleyen IHS Markit Ekonomi Direktörü Tim Moore, Nisan verilerinin 2020 yılının ikinci çeyreğinde İngiltere ekonomisindeki gerilemenin şimdiye dek görülen her şeyden daha derin olacağını söyledi.
“PMI ile GSYİH arasındaki tarihsel karşılaştırmalar, Nisan anketi okumasının ekonominin yaklaşık 7 oranında üç aylık bir oranda düşmesiyle uyumlu olduğunu gösteriyor” diyen Moore, GSYİH’deki asıl düşüşün daha da büyük olabileceğini ekledi.
Nedenini ise PMI’nın serbest meslek ve perakende sektörünün büyük çoğunluğunu hariç tutması olarak açıkladı.“Mart’tan bu yana yalnızca 5’te 1 hizmet sağlayıcısı ticari faaliyetlerdeki düşüşten kaçınabildi ve sosyal mesafe önlemleri ile seyahat kısıtlamalarından en çok etkilenenler genellikle ticari faaliyetlerin tamamen durduğunu bildirdi. Üretim, yeni iş ve istihdam göstergeleri Nisan’da tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşırken anket katılımcıları yaz aylarında ekonominin kademeli olarak yeniden açılması umutlarıyla iş beklentilerinde hafif yükseliş gösterdi.”
Chartered Satın Alma ve Tedarik Enstitüsü (CIPS) Grup Direktörü Duncan Brock da verilere atıfta bulunarak düşüşün ölçeğinin sinir bozucu olduğunu söyledi.
Kapanan kayda değer oranda işletmenin asla yeniden açılmayabileceğini belirten Duncan Brock, iş faaliyeti üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasında bir miktar hareket olsa bile İngiltere ekonomisinin öylece açılabilecek bir musluk olmadığını dile getirdi.
Böylelikle İngiltere ekonomisi hakkında yapılan karamsar yorumlara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Kısa süre önce NIESR de İngiltere’nin 2020’de yüzde 7,2 daralacağı yönündeki raporuyla gündeme gelmişti. Ancak IHS Markit’in yüzde 7 daralma yorumu, yılı değil üç aylık dönemi ifade etti.