
189 üyesi olan IMF, yeni finansman destekleri açıkladı. Koronavirüs tüm ekonomileri durma noktasına getirirken ülkeler de ayakta kalabilmek için borçlanma yoluna gidiyor. Öyle ki daha şimdiden IMF’ye yardım için başvuranların sayısı 100’ün üzerine çıktı bu başvurularda görülen en yüksek rakam.
Geçtiğimiz gün 3 Karayipler ekonomisine ve Nijerya’ ya acil finansman yardımı açıklayan fon; 29 Nisan’da Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika ve Afganistan’a yardım edileceğini açıkladı. Buna göre Afganistan’a 220 milyon dolar, Dominik Cumhuriyeti’ne 650 milyon dolar ve Kosta Rika’ya 504 milyon dolarlık acil yardım fonunun onaylandığı duyuruldu.
Dominik Cumhuriyeti’ne yardım duyurusunda fonun, üye ülkelerin Covid-19’un getirdiği zorlukları çözmelerine yardım etmek için 40. acil finansal yardım talebini onayladığı belirtildi.IMF’nin Hızlı Finansman Aracı (RFI) programı altında Dominik’in acil maddi yardım talebinin onaylandığı aktarıldı. Diğer çok taraflı kurumlardan da destek istedikleri söylenen Dominik yetkililerinin makroekonomik şokun etkisini azaltmak için parasal genişleme ile birlikte uygun bir makro ihtiyati, denetleyici ve mali paket uyguladıkları kaydedildi.
IMF Başkan Yardımcısı Tao Zhang, şu açıklamayı yaptı:
Kosta Rika’ya da 504 milyon dolarlık acil yardımın onaylandığını duyuran IMF, aynı şekilde fonun ülkenin gerekli kaynakları karşılamasına yardım edeceğini bildirdi.
IMF Afganistan’ın yardım talebini de onaylarken, kurum yetkilisi Mitsuhiro Furusawa yaklaşık 220 milyon dolarlık finansmana ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“COVID-19 salgını Afganistan’ın ekonomisine sert vurdu. Virüse karşı için önlemler alındıkça ticaret kesintiye uğradı ve iç faaliyet yavaşladı. Sonuç olarak, ekonomi 2020’de daralacak ve bu da işsizlik ve yoksulluğun artmasına neden olacak. IMF, pandemi ile savaşırken Afganistan’a yardım etmeye ve ilerideki ekonomik reformlarını desteklemeye hazır.”
Tüm bunların yanında IMF Başkanı Kristalina Georgieva, korona krizinde yeşil toparlanma çağrısı yapmasıyla gündeme geldi.Petersberg İklim Diyaloğu toplantısındaki konuşmasında, Covid-19 krizinin yanında iklim krizinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Covid-19 iyileşme aşamasında iklim eyleminin, çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak için olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Georgieva, Twitter paylaşımıyla her iki krizle de başa çıkmanın önemini şöyle anlattı:
“Şimdi yaptığımız şey sadece ekonomilerimizi ve toplumlarımızı yeniden şekillendirmekle kalmayacak; aynı zamanda bu gezegendeki insanlığın geleceğini yeniden şekillendirecek. Bu krizden çıkmanın, diğerinin başlangıcı olması gerekmez. Yeşil bir toparlanma, daha esnek, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünyaya olan köprüdür.”
Hükümetlerin yeşil teknoloji, sürdürülebilir tarım gibi iklim değişikliği yatırımlarına öncelik vermesi gerektiğini vurgulayan IMF Başkanı, yalnızca enerji sektöründe düşük karbonlu ekonomiye geçişin 10 yıl boyunca yıllık 2,3 trilyon dolar yatırım gerektireceğini dile getirdi.
We are deploying a massive fiscal stimulus to recover from #COVID19. Let’s make it a #greenrecovery and a bridge to a more resilient future. #PCD11 pic.twitter.com/xDS8knLadi
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) April 29, 2020
Covid-19’a yönelik devasa bir mali teşvik uygulamak üzere olduklarını kaydeden Georgieva, bunun her iki krizle de aynı anda savaşarak yapılabileceğini belirtti. Dünyanın bu krizden daha sağlam çıkacaksa daha sağlam bir gelecek için gereken her şeyin yapılması gerektiğinin üzerini çizdi.