
Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomiye etkilerini değerlendirdi. Ukrayna’daki savaşın, can kayıplarına ve insanların acı çekmesine neden olurken, aynı zamanda ülkenin fiziksel altyapısına da büyük zarar verdiği belirtildi.
1 milyon mültecinin komşu ülkelere gittiği ve Rusya’ya emsalsiz yaptırımlar açıklandığı aktarıldı. Durumun olağanüstü belirsiz olmasının yanında ekonomik etkisinin ne kadar ciddi olduğunun şimdiden belli olduğu kaydedildi.
Buğday ve diğer tahıllar dahil olmak üzere enerji ve emtia fiyatlarının tedarik zinciri kesintilerinden kaynaklanan enflasyonist baskılarla arttığı söylendi.
Fiyat artışlarında Covid-19 pandemisinden kaynaklanan toparlanmanın da etkisi olduğu belirtilirken, özellikle de gıda ve yakıta daha yüksek oranda harcama yapan yoksul haneleri etkileyeceği söylendi.
“Çatışma tırmanırsa, ekonomik zarar daha da yıkıcı olacaktır. Rusya’ya yönelik yaptırımların, diğer ülkelere de önemli ölçüde yayılarak küresel ekonomi ve finans piyasaları üzerinde önemli bir etkisi olacaktır.” denildi.
Dünya ekonomik politikalarının pandemi krizinden kurtulurken, daha da karmaşık hale geleceği ifade edildi. Ukrayna’da limanların, havaalanlarının kapatıldığı, birçok yol ve köprünün hasar gördüğü belirtildi. Bu bakımdan ülkenin toparlanma sürecinde ciddi bir maliyetle karşı karşıya kalacağı aktarıldı.
Ukrayna ve Rusya’nın çok yakın ekonomik bağları olan ülkeler olduğu belirtilirken, “Devam eden savaş ve ilgili yaptırımların da küresel ekonomi üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır. Fon, üye ülkelerimize, ticaret kesintileri, gıda ve diğer emtia fiyatları ve finansal piyasalar da dahil olmak üzere çeşitli yayılmaları yönetmek için makroekonomik politikalarını nasıl kalibre edecekleri konusunda tavsiyelerde bulunacak.” ifadesi kullanıldı.