Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF Başkanı Hükümetleri Korumacılığa Karşı Uyardı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Kevin Rudd ile koronavirüsün küresel etkileri hakkında konuştu. Detaylar şöyle;
IMF Başkanı Hükümetleri Korumacılığa Karşı Uyardı
Son Güncelleme: 
Yorum

5 milyonun üzerindeki vaka ve 329 bini aşan ölüm sayısıyla tüm dünyanın gündemindeki en önemli konu koronavirüs. Durum böyleyken, önde gelen isimlerin salgın ve etkileri hakkındaki açıklamaları merakla takip ediliyor.

Onlar arasında IMF Başkanı Kristalina Georgieva da yer alırken kendisi geçtiğimiz gün Asia Society Policy Institute (ASPI) Başkanı Kevin Rudd ile koronavirüsün küresel etkileri hakkında konuştu.

Krizin ilk başlarında fonun hükümetlere mesajının; sağlık sistemini desteklemek, savunmasız insanları ve ekonominin savunmasız segmentleri korumak için harcama yapmaları olduğunu söyledi.

Ve bunun açıklanan devasa teşviklerle IMF’nın devasa finansmanın altını çizdiğini dile getirdi. Eski Avustralya Başbakanı olan ASPI Başkanı Kevin Rudd ile yaptığı konuşmada, pandeminin yaygın korumacılığa dönüşmesine izin vermemek için dünya hükümetlerine uyarıda bulundu.

“Korumacılığın yayılmasına izin verirsek, ne olacağını biliyoruz. Maliyetler artacak. Gelirler düşecek. Ülkelerdeki ve ülkeler arasındaki yoksulluk bugün olduğundan daha fazla yayılacak.”
Kristalina Georgieva

Georgieva’nın uyarısı, Çin’in Avustralya arpa ihracatçılarını yüzde 80’lik bir ceza tarifesi ile vurmasından ve ABD’nin Covid-19 salgını nedeniyle Çin’e karşı yeni bir ticaret vergisi turu uygulaması hakkında yenilenmiş söylemlerin üzerine geldi.

The Australian Financial Review’ın haberine göre Georgieva, IMF Başkanı fonun önümüzdeki ay yayınlayacağı ekonomik tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlar yapılacağına işaret ederek emtia ihracatına ve turizme bağımlı ülkelerin özellikle zorlanacağını aktardı.

Benzer yorumlarda daha önce de bulunan Georgieva, Nisan’da zaten yeterince karamsar olan tahminlerin daha da kötüleşeceği yorumunu tekrarlamış oldu.
IMF Başkanı Nisan Raporu Revizyon
Kaynak: IMF

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi IMF Nisan ayında küresel GSYİH’nin 2020’de yüzde 3 daraldıktan sonra 2021’de yüzde 5,8 ile toparlanacağını öngörüyordu. Gelişmiş ekonomilerin 2020’de yüzde 6,1 daralırken, 2021’de yüzde 4,5 ile toparlanacağı tahmin edilmişti.

Fakat IMF Başkanı, kilitleme kaynaklı yayılma etkisinin bazı ekonomiler için daha şiddetli olabileceğinin farkına vardıklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Bazı olumlu sürprizler göreceğiz. Maalesef değerlendirdiğimiz şey, aşağı doğru revizyonların beklenenden daha iyi olacak durumlardan daha büyük olması.”

Pandeminin yeni bir küreselleşme karşıtı ve milliyetçi güç dalgası açığa çıkardığı yönündeki soruya ise Georgieva, ülkelerin kendi halkı için kritik tıbbi malzemeleri güvenceye almaları gerektiğini kabul etti. Ancak endişelerin korumacılık için daha geniş bir gerekçeye dönüşmesine izin vermenin kabul edilemez olduğunu ekledi.

“Bunun tamamen korumacılığa dönüşmesine izin vermemek için gerçekten çok çalışmak zorundayız. Küreselleşmeyi, eksiklikleri olduğu haliyle biliyoruz. Ve e-ticaret, fikri mülkiyet hakları, teknoloji transferleri gibi konuların ele alınması gerektiğini ilk söyleyen benim. Bu sorunlarla ilgilenmezsek küreselleşme yoldan çıkacak. Ve onlar, bugün bizi vuran krizden çok daha önce yoldaydılar.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu