
Dünya çapında 4,5 milyon vaka sayısına doğru ilerleyen pandemi, bazı sektörler üzerinde çok daha derin yaralar açıyor. Turizm gibi havacılık da salgının en sert vurduğu sektörlerin başında geliyor.
Öyle ki milyarder yatırımcı Warren Buffett, endüstrinin yakın vadede toparlanmayacağına işaret ederek tüm havacılık hisselerini sattığını açıklamıştı. Koronavirüs nedeniyle hava trafiğinin 2023’e kadar kriz öncesi seviyelere dönmeyeceğini öngören IATA da adeta ara vermeden hükümetlere sektörü daha çok desteklemeleri için çağrıda bulunuyor.
Kurum son olarak Suudi Arabistan’ın güçlü bir iyileşme için havacılık sektörünü desteklemesi gerektiğini bildirmişti.
Bugün CNBC’ye konuşan IATA CEO’su Alexandre de Juniac da yaptıkları çağrılara atıfta bulunarak hükümetlerden sektörü yeniden başlatmak için aşamalı bir yaklaşım istediklerini söyledi.Bununla birlikte pandeminin başlamasından bu yana Avrupa ve ABD’de hava yolculuğu talebinin yüzde 90’dan fazla düştüğünü belirtti. Ayrıca kilitlenmeler ve seyahat kısıtlamalarının uzatılması durumunda toparlanmanın daha yavaş olacağı konusunda da uyardı.
İyimser beklentilerini açıklamasının ardından yeniden başlatılan seyahat sektörü için toparlanma umutlarının, hükümetlerin ülke girişlerinde 14 günlük zorunlu karantina başlatmaları halinde tükeneceğini de ekledi.
Benzer açıklamalar havayollarını temsil eden başka kurumlardan da gelmiş, İngiltere’nin 14 günlük karantinasının ekonomide yıkıcı etki yaratacağı söylenmişti.Make no mistake, a 14-day quarantine period for passengers arriving at the UK would cause immeasurable damage to the aviation industry. See our statement here: https://t.co/4oFJIgr2jX
— Airlines UK (@airlines_UK) April 27, 2020
IATA CEO’su hükümetlerin 14 günlük karantina önlemlerini savunmadıklarını belirterek; “hükümetlerle tartıştığımız sağlık ve sıhhi kontrolleri uygulamamız şartıyla bunun işe yaramaz olduğunu düşünüyoruz, bu Avrupa’daki pek çok ülke için çok önemli olan turizm endüstrisi için kesinlikle kritik” dedi.
Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, İspanya ve İngiltere dahil pek çok ülke uluslararası seyahat edenlerin ülkeye girişte iki hafta karantinaya alınmasını istiyor. Hong Kong ise gelenlerin karantina alanından ayrılmamalarını sağlamak için izleme bileklikleri çıkardı.
Bu tür politikalar insanları seyahatten uzaklaştıracakken IATA CEO’su havayolları ve havaalanlarının sıkı sağlık ve izleme uygulamalarını desteklediği sürece karantina sürelerinin gerekli olmadığı konusunda ısrar etti.