Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Huawei Olası ABD Yaptırımına Karşı Çinli Şirketlerin HarmonyOS Kullanabileceğini Açıkladı

Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, Çinli şirketlerin ABD yaptırımı sonrası HarmonyOS’a gelebileceklerini açıkladı.
Huawei Olası ABD Yaptırımına Karşı Çinli Şirketlerin HarmonyOS Kullanabileceğini Açıkladı
Yorum

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Huawei, telekomünikasyon ve akıllı telefon pazarında milyonlarca insana ulaşıyor. Şirket özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlar ile dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor. Diğer yandan ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerilimden en çok etkilenen şirketlerin başında Huawei’nin geldiğini söyleyebiliriz. Trump hükümeti Huawei aleyhine 2019 yılından bu yana katı yaptırımlar uygulanıyor.

Bu yaptırımlar nedeniyle ABD’li şirketler ile Huawei’nin ticareti engelleniyor ya da lisanslar ile sınırlanıyor. Çinli teknoloji devi yaptırımlar nedeniyle akıllı telefon tarafında, Google servislerini kullanamaz hale geldi. Yeni telefonlarda bu servisler kullanılamıyor. Huawei ise kendi ekosistemini oluşturma çalışmalarına hız verdi. Huawei Mobile Services kapsamında geçtiğimiz aylarda yeni işletim sistemi HarmonyOS 2.0’ın tanıtımı gerçekleştirilmişti.

Şirket kısa zaman önce işletim sisteminin beta sürümünü geliştiricilere sunmuştu. İlerleyen dönemde akıllı telefonlarda HarmonyOS’un daha yaygın bir hale gelmesi amaçlanıyor. Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu ise diğer Çinli akıllı telefon üreticilerine kendi işletim sistemlerini tavsiye etti.

Huawei’den Diğer Şirketlere Açık Davet

Huawei’den Diğer Şirketlere Açık Davet

Akıllı telefon pazarına genel olarak bakıldığında Çinli şirketlerin çok büyük bir paya sahip olduğu görülüyor. Huawei’nin yanı sıra Xiaomi, OPPO, Vivo gibi firmalar pazardaki paylarını her geçen gün daha da artırmayı sürdürüyor. Huawei CEO’su Richard Yu ise bu üreticilere kendi işletim sistemleri olan HarmonyOS’u öneriyor.

Kısa süre önce, Huawei Tüketici BG’nin CEO’su Richard Yu , Çinli akıllı telefon şirketlerinin Google Mobile Service (GMS) ve Play Store’u almaları için sertifika ve bunu yapamazlarsa ne yapabileceklerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Richard, ABD tarafından uygulanabilecek bir yaptırım ihtimaline karşın, Huawei’nin tüm Çinli akıllı telefon üreticilerinin HarmonyOS işletim sistemini kullanmasına yardımcı olabileceğini ve Google Mobil Hizmetlerine (GMS) olan bağımlılığı ortadan kaldırmak için akıllı telefon hizmetlerini öne çıkarabileceğini söyledi.

HarmonyOS Açık Kaynak Kodlu Olacak

HarmonyOS Açık Kaynak Kodlu Olacak

Verilen bilgilere göre HarmonyOS çekirdeğinin farklı yonga setleriyle çalışabilmesi için esnek olması ve onu diğer akıllı telefonlarda kullanmak için açık kaynaklı hale getirmesi gerekiyor. Ancak şu anda durum böyle değil ancak Huawei, önümüzdeki dönemde bunun planları arasında olduğunu belirtiyor.

Huawei, Google hizmetlerinin yerini alacak, bağımsız bir mobil ekosistem oluşturmak için çok çalışıyor ve bunu tamamen açık kaynak kodlu hale getirmeyi amaçlıyor. Ancak Huawei için Google ile rekabet etmenin kolay olmayacağı kesin. Bununla birlikte, Çinli akıllı telefon üreticilerinin HMS ekosistemine kolayca dahil olabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan Huawei, mevcut tüm cihazlarını HarmonyOS’a yükseltmeyi planlıyor . Böylece, mevcut kullanıcılar yeni cihazlar satın almadan HarmonyOS özelliklerine erişme imkanı bulacak. Bunun ne zaman olacağı ise şu an için bilinmiyor. Diğer yandan önümüzdeki günlerde ABD’de başkanlık koltuğuna yeni seçilen Joe Biden oturacak. Biden dönemi ile beraber Huawei ve ABD arasındaki ilişkilerin nasıl şekilleneceğini önümüzdeki süreçte görme şansı bulacağız.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu