
Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan, bir süredir kripto paraları yasaklayacağı haberleri ile gündeme geliyor. Hükümet ülkedeki tüm dijital para işlemlerine yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Hindistan maliye bakanı Nirmala Sitharama, tasarının geleceği konusunda henüz nihai bir kararın alınmadığını ancak konunun gündeme gelmiş olması piyasaların dikkatini çekmiş durumda.
Düzenlemenin detayları tam olarak açıklanmış değil ancak yatırımcıların yabancı ve yerel borsalar aracılığı ile işlemlerini sonlandırması için 3 ila 6 aylık süre verilmesi planlanıyor. Bazı yatırımcılar kripto para birimlerini bağımsız olarak saklama seçeneklerini araştırsa da, bu kişilerin varlıklarından çıkış yapmaları gerekecek. Bu durumun ülkeye ekonomik yönde zararının çok büyük olacağı belirtiliyor.
Uzmanlara Göre Kripto Endüstrisi Gerileyecek
‘Kripto Para Birimi ve Resmi Dijital Para Birimi Yasasının Düzenlenmesi’ olarak adlandırılan tasarı, uzmanlara göre Hindistan’daki kripto para birimi endüstrisi ve küresel kripto endüstrisi için büyük bir gerilemeyi temsil ediyor. Şimdiye kadar, yatırımcıların yeni yasa uyarınca özel kripto para birimlerini tutamayacakları veya bunlara yatırım yapamayacakları biliniyor.
Bununla birlikte, Hindistan merkezli kripto para şirketlerinin yabancı müşterilere hizmet sunmasına izin verilip verilmeyeceği veya blok zinciri araştırma şirketlerinin işlerini uygulamalarına yine de izin verilip verilmeyeceği netleşmiş değil. Unocoin kurucu ortağı ve CEO’su Sathvik Vishwanath konuyla ilgili, “Hepimiz bir sonraki hareket tarzımızı belirlemek için önerilen yasanın ayrıntılarını bekliyoruz.” diye konuştu.
Kayıp Trilyon Dolarları Bulacak
Yatırım danışmanlığı şirketi The Stock Dork’un CEO’su Adam Garcia ise ülkedeki özel kripto para birimlerinin yasaklanması için getirilen yasa tasarısından sektörün olumsuz etkileneceğinin net bir şekilde göründüğünü söyledi. Yasağın endüstri üzerindeki ani etkisi, hangi kripto para birimlerinin yasaklanacağı net olmasa da, yatırımcıların bu para birimlerinin ülkedeki ticaretini durdurmasının etkisinin büyük olacağı öngörülüyor.
2-3 yıl içinde Hindistan’ın kripto para birimi endüstrisindeki özel yatırımcı sayısında düşüş yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumun Blockchain geliştiricilerine de zarar vereceği belirtiliyor. Bazı uzmanlar ise uygulanacak kısıtlamalar nedeniyle ülkede beyin göçü yaşanacağını iddia ediyor.
Hindistan’ın en büyük kripto para borsalarından biri olan WazirX’in CEO’su Nischal Shetty ise Twitter hesabından, “Kripto paraları yasaklamak, 90’larda interneti yasaklamak gibi” paylaşımı ile düzenlemeye olan tepkisini dile getirdi. Genel kanı kripto paraların yasaklanmasının, Hindistan için trilyon dolarlık bir hata olacağı yönünde.