
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde Londra’da bankacı ve yatırımcıların üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Londra Büyükelçiliği Rezidansı’nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada finansal piyasalara ilişkin önemli bir paketin açıklanacağını duyurmuştu.
Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı bugün düzenlendi. Yeni paket kapsamında; yastık altındaki altınlar, finans piyasasında yeni tedbir ve teşvikler, üretim ve ihracat başta olmak üzere birçok alan için destek gibi önemli kararlar ele alınacaktı.
Özellikle son dönemde çok ciddi şekilde artan fiyatların önüne geçmek için alınacak önlemler merakla bekleniyordu.
Bakan Nebati toplantı sonrasında yaptığı basın açıklamasında paketin tüm detaylarını paylaştı.
“Güçlü üretim, güçlü kalkınma ve güçlü ihracat ile birlikte istikrar” söylemiyle sunumuna başlayan Nebati, ilk adımın kur korumalı mevduat, ikinci adımın altın tasarrufları olduğunu söyledi.
Açıklamasında yastık altı altın konusuna öncelik veren Nebati, şimdiye kadar ekonomiye kazandırılması için bütüncül bir çalışma olmadığını söyledi. Bu nedenle de kayda değer bir yol alınmadığını aktardı.
Vatandaşın ziynet altını teslim etmeleri için fiziki noktaların yani kuyumcuların artırılacağını söyledi. Yıl sonuna kadar 10 bin, Mart ayında ise 1500 kuyumcunun sisteme dahil olacağını açıkladı.
Altınların karşılığının TL tutarları ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesapları açılarak, değer korumasından faydalanabileceğini ve risksiz kazanç sağlanabileceğini açıkladı.
Yeni ekonomik modele ilişkin olarak;
“Büyümenin finansmanında yurt içi tasarrufların geliştirilmesini, tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini amaçlayan bir tasarruf sistemi modeli. Bu model yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracak, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerlilerin merkeze alınmasını sağlayacak, TL cinsi tasarrufların cazibesini artıracaktır.” şeklinde açıklamada bulundu.
60 Milyar TL’lik KGF Destek Paketi Oluşturuldu
Dengeli bir büyümenin en önemli ayağının Kredi Garanti Fonu (KGF) olduğunu dile getirdi. Daha önceki KGF uygulamasından iş dünyasının fazlasıyla faydalandığını belirten Nebati, 60 milyar TL’lik kefalet hacmi oluşturulduğunu açıkladı.
Bunların 20 Aralık’ta açıklanan selektif kredi politikasının yansımaları olduğunu belirterek; yatırım desteği (25 milyar TL), ihracat desteği (25 milyar TL) ve işletme harcamaları desteği (10 milyar TL) olmak üzere 3 uygulamayı devreye aldıklarını aktardı.
Açıklanan tedbirlerden diğer öne çıkan önemli detaylar ise şöyle:
- KGF yatırım kredileri azami 2 yılı ödemesiz, 8 yıl olacak.
- KGF destek paketlerinde hedef sektörler; imalat, ihracat, tarım, teknoloji, toptan ve perakende sektörleri olacak.
- Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem ile azami 96 ay vade olacak. Faiz oranı 0-24 ay için TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için TLREF artı yüzde 2 olacak.
- Her bir KOBİ için kredi miktarı maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak.
- Bankaların her ilde en az bir şubesi, kuyumculuk faaliyetlerini de yürütecek hale dönüştürülecek.
- Enflasyonla Mücadele Timi kurulacak. Bu tim fahiş fiyatların önüne geçmek için çalışacak.
- Kısa vadeli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini zayıflatarak döviz kurunun enflasyon geçişkenliği azaltılacak.
- Üretim ve ihracat artırılarak enflasyonda kalıcı düşüş hedefleniyor.
- Enflasyondaki arz yönlü fiyat anomalilerini tüketici farkındalığını artırarak çözmeye yönelik proaktif adımlar atıldı.
- Gıda bankacılığının yasal zemine kavuşturularak yaygınlaşması, böylece gıda israfının önüne geçilip gıda enflasyonun düşürülmesi sağlanacak.