
Günümüzde dünyanın en büyük şirketlerinin teknoloji ve yazılım firmalarının olduğunu söyleyebiliriz. İnternet çağında yaşadığımız şu günlerde Google ve Facebook, en büyük şirketler olarak öne çıkıyor. Her iki şirket reklam gelirleri ile kendi pazarlarının büyük bölümünü domine etmiş durumda. Geçtiğimiz dönemde teknoloji ve sosyal medya şirketleri haksız rekabete aykırı davrandıkları gerekçesiyle pek çok soruşturma geçirdiler.
Yapılan soruşturmaların büyük bölümünde rekabeti azaltmak adına atılan adımlar sebep gösterildi. Son olarak Facebook ve Google’ın bu konuyla ilgili gizli bir anlaşma yaptıkları iddia edildi. New York Times tarafından bildirildiği üzere , Facebook ve Google bazı reklam satışları için rekabet etmeye hazırdı, ancak bu rekabeti azaltmak için tercihli bir anlaşma yaptı. Her iki şirket de son yıllarda bir dizi antitröst soruşturması ile karşı karşıya kalmış ve olmaya devam ediyor.
Facebook ve Google’a Yeni Suçlama
Hem Facebook hem de Google Aralık ayında, belki de perde arkasındaki sorunların farkında olarak, bir antitröst davasıyla işbirliği yapmayı kabul etti. Hem Facebook hem de Google Aralık ayında, belki de perde arkasındaki sorunların farkında olarak, bir antitröst davası ile işbirliği yapmayı kabul etti. Takma adı “Jedi Blue” olan gizli anlaşma, Facebook’un reklam başlığı teklifinde desteklediği bildirildi. Bu, Facebook ve Google arasındaki reklam rekabetini etkili bir şekilde azalttı ve bu anlaşmanın tepkiye neden olduğu ifade edildi.
Facebook, Google’ın bu reklamları satmak için Open Bidding yaklaşımını desteklemesi karşılığında bu ayağı aldı. Bu nedenle birçok kişi bunu karşılıklı ve başkalarının pahasına yararlı bir anlaşma olarak görüyor. Bunun pratikte yaptığı şey Facebook’a reklamlar için teklif vermesi için daha fazla zaman vermekti. Ayrıca, reklamları barındıran sitelerle doğrudan faturalandırma anlaşmaları ve Google’dan izleyicileri anlamaları için yardım sağlamış oldu.
Facebook’un kullanıcıları tanımlayabildiğinde 10 reklamdan en az 9’una teklif vereceğini iddia edildi. Yılda 500 milyon dolara kadar asgari harcama seviyeleri vaat ediyordu. Ancak şirket, Google’dan teklif bilgilerini kullanarak reklam açık artırmalarını kendi lehine kullanmaması için anlaşma yaptı. Google ile Facebook arasında yapılan bu iş birliği ile rakiplerin dezavantajlı duruma düştüğü belirtiliyor.
Taraflar Anlaşmayı Kabul Etmiyor
Google ve Facebook, anlaşmanın rekabet karşıtı olduğu yönündeki suçlamaları kabul etmedi. Facebook, bunun gibi fırsatların aslında reklam tekliflerinde “rekabeti artırmaya yardımcı olduğunu” söyledi. Google ise bu raporun anlaşmayı ve neyi gerektirdiğini yanlış tanıttığını belirtiyor.
Ancak düzenleyicilerin Facebook ve Google ile taraf olma şansı bu konuda pek olası görünmüyor. Şirketlerin bu anlaşmanın davalarına zarar verecek şekilde incelemeye alınacağını bildiklerini gösteren bazı kanıtların olduğu söyleniyor. Facebook ve Google’ın bu iddialar sonrası düzenleyici kurumlar tarafından herhangi bir yaptırıma maruz kalıp kalmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak her iki şirkete de yeni yaptırımlar söz konusu olabilir.