Çin’de yasaklı olan Google’ın ana kıta için sansürlü bir arama motoru üzerinde çalıştığı yönündeki haberler gündemde yankı uyandırdı. The Intercept’in haberine göre Google’ın dünyanın en büyük pazarı olarak bilinen Çin için özel bir arama motoru hazırladığı bildirildi.
Söz konusu arama motorundan, Çin’de yasaklı olan web sitelerine ve belli başlı konulara erişimin mümkün olmayacağı bilgileri paylaşıldı. Projenin kod adı Dragonfly olarak belirtilirken, yeni servisin Android uygulaması formunda da hizmete sunulabileceği söylendi.
2010 yılında sansürden dolayı Çin’deki servisini kapatan Google’ın 2017’den bu yana proje üzerinde çalıştığı iddia edildi.Hatta Google CEO’su Sundar Pichai’nin geçen yılın sonlarında Çinli yetkililerle projeyi hızlandırmak için gizli bir görüşme yaptığı kaydedildi. The Intercept ise haberi Google’ın Çin projesi ile ilgili etik kaygıları olduğunu söyleyen bir Google muhbirinin verdiği bilgilere dayanarak yaptığını aktardı.
Öte yandan; haberde projenin kod adının Dragonfly olduğu ve mühendislerin Maotai – Longfei gibi isimlerle tanımlanan özel bir Android uygulaması yarattıkları dile getirildi. Uygulamanın Çinli yetkililere gösterildiği ve nihai bir sürümün 6 ila 9 ay içinde başlatılabileceği belirtildi. İlaveten; sansürlü sürümün; insan hakları, demokrasi, din, barışçıl protesto ile ilgili terimlere kapatılacağı kaydedildi.
Uygulamanın nasıl çalışacağıyla ilgili bazı detaylar veren The Intercept, sansürün görsel arama, yazım denetimi, hatta önerilen aramalara bile uygulanacağını öne sürdü. Bunun Google’ın insanları Çin hükümetinin yasakladığı hassas terimlere ya da fotoğraflara yönlendiremeyeceği anlamına geldiği vurgulandı.
Tüm bunların ötesinde; Alphabet bünyesindeki Google’ın arama motorunu şimdiye kadar adı hiç belirtilmeyen yerel bir ortakla birlikte işleteceği ifade edildi. Verilen bilgiler arasında; Google’ın Dragonfly projesinden birkaç yüz kişinin haberdar olduğu iddiası da vardı. Çalışmaların büyük bölümünün ise Google’ın Mountain View merkezinden yürütüldüğü bildirildi. Ve Google pek çok yabancı kaynağın konuyla ilgili sorularına cevap vermemeyi tercih etti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.