
Fransa’nın mallara yönelik hanehalkı tüketim harcamaları, Ekim ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 3,9 artışın ardından ve yüzde 15,1’lik piyasa beklentilerine kıyasla Kasım 2020’de bir ay öncesine göre yüzde 18,9 düştü. Düşüş esas olarak 28 Ekim’den itibaren uygulanan kilitleme önlemleriyle açıklandı.
Gerileme, özellikle mamul mal alımları (yüzde -30,1), enerji harcamaları (yüzde -19,2) ve gıda tüketimi (yüzde -5,8) için belirgindi. Veriler üzerine yayımlanan ING notu, Fransa’daki ikinci kilitlenmenin imalat üretiminin hanehalkı tüketiminden ayrılmasına yol açtığını gösterdiğini bildirdi.
Buna göre gerekli olmayan dükkanların kapatılmasıyla birlikte, hanehalkı mal tüketimi Kasım ayında keskin bir düşüş gösterdi.
Krizden önce hüküm süren mal tüketimine kıyasla Kasım ayındaki düşüş, Nisan ayındaki ilk kilitlenme döneminden çok daha az oldu. Kasım ayındaki şokun, mal tüketimi açısından Nisan ayında görülenin yarısı kadar olduğu söylendi.
Kasım kilitlenmesi göz önüne alındığında, GSYİH’nin 2020’nin dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre %4 ila 5 oranında düşmesinin beklendiği aktarıldı. Bu başka bir büyük şok olsa da 2020’nin ikinci çeyreğinde gözlenen yüzde 13,8’lik düşüşten çok daha az olacaktı.
Mağazaların yeniden açılması göz önüne alındığında, Aralık ayının hanehalkı tüketiminde önemli bir toparlanmaya işaret etmesi gerektiği ve bunun da 2021’e iyi bir başlangıç sağlayacağı aktarıldı.
Buradaki durumun Fransa’daki Almanya ve Hollanda gibi diğer Avrupa ülkelerinden temelde farklı olduğunun üzeri çizildi. Bu ülkelerde Kasım ayında herhangi bir mağaza kapanması yaşanmadığı dile getirildi.
Öte yandan, bu ülkelerdeki mağazaların Noel civarında kapatılması emredildiği ve Ocak ayında da kapanmaya devam edeceği söylendi. Dolayısıyla bu ülkelerin dördüncü çeyrekte Fransa’dan çok daha iyi ekonomik performans sergileyecekleri tahmin edildi.
İlk çeyrekteki Fransız ekonomik büyümesi neredeyse tamamen sağlık durumundaki gelişmelere bağlı olacakken hükümet de salgın durumunun kırılgan olduğunu açıkça ortaya koydu.
Mağazalar ve okullar açık kalırsa, hanehalkı tüketimindeki toparlanma sayesinde GSYİH büyümesinin ilk çeyrekte pozitif olabileceği ancak net ihracatın, özellikle diğer Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan sıkı kısıtlamalar nedeniyle, GSYİH üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği dile getirildi.
2021 için bir bütün olarak %4,5 ile 5 arasında bir büyüme bekleyen ING, “iyileşmenin geri kalanı 2022’de gerçekleşecek ve ekonomik aktivitenin kriz öncesi düzeyine dönmesi 2023 ortalarına kadar sürecektir” dedi.