
Fransa ve İsveç arasında geçen ayın başında diplomatik gerilime yol açan bir olay yaşanmıştı. Fransa atılabilir tıbbi malzeme şirketi Mölnlycke’in Marsilya üzerinden Lyon’a getirdiği 4 milyon maskeye 5 Mart’ta el koymuştu.
Stockholm ve Paris arasında bir süredir devam eden gerilim neticesinde sulh sağlandı ve Fransa el koyduğu maskeleri iade etti.
Yapılan açıklamada olayın duyulmasının ardından Fransız hükümetinin geri adım atmak zorunda kaldığı söylendi.Fransız haber dergisi L’Express, İsveçli bir firma tarafından Çin’den satın alınan ve Marsilya üzerinden Lyon’a ulaşan maskelere, Fransa’nın el koyduğunu duyurmuştu. Fransa bu durumun gerekçesi olarak 3 Mart 2020’de imzalanan genelgedeki maddeleri gösterdi.
Söz konusu genelge Fransa topraklarında üretilen ve stoklanan maskelere el koyma hakkı tanıyor. Olayın duyulmasının ardından İsveç hükümeti devreye girdi, ancak Fransa ilk başta maskelerin yarısını verebileceğini söyledi.
Diplomatik gerilimin artması üzerine Fransa el koyduğu maskelerin tamamını iade etti. Söz konusu 4 milyon maske koronavirüs salgınından en çok etkilenen İspanya ve İtalya’ya gönderilmek üzere yola çıkmıştı.
Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, ellerinde maske olan halkın bunları hastanelere teslim etmelerini istedi.Kovid-19 pandemisinden etkilenen birçok ülke halkına ücretsiz maske dağıtırken, Fransa’da durumun bunun tam tersi yönde cereyan ediyor. Ülkedeki vaka sayısı güncel rakamlara göre 98 bin 984, can kaybı ise 8 bin 911’e yükseldi. Ölü ve vaka sayısının her geçen gün artış gösterdiği Fransa’da maske sıkıntısı en büyük problem.
Özellikle de sağlık çalışanlarının kendilerini koruyacak ekipmanlara erişim güçlüğü yaşamaları çok daha büyük sıkıntıların habercisi niteliğinde. Bu nedenle İçişleri Bakanı Christophe Castaner, canlı yayında yaptığı duyuruda, “Halkımızdan ricamız Elinde maskesi bulunan kişiler, maskelerini en yakın hastaneye getirsin. Sağlık çalışanlarının maskeye acil olarak ihtiyacı var.” sözlerine yer verdi.
Maske başta olmak üzere en gerekli tıbbi ekipmanların karaborsaya düştüğü ve çok yüksek fiyatlarla satıldığı biliniyor. Bunun yanında ikinci sırada olarak nitelendirilen iş grubunda çalışmaların devam etmesiyle, özellikle 60 yaş üstü çalışanların koronavirüse yakalanması ve hayatını kaybedenlerin olması tepkilerin doğmasına sebep oldu.